Hosanna en in de gloria voor Elon Musk-fanboys (M/V) wereldwijd: de productie van de Model 3 is in het afgelopen kwartaal verdubbeld. Dat lijkt spannender dan het is, want in het vorige kwartaal werden niet heel veel auto's gemaakt. Wat wel mooi is: afgelopen week produceerde Tesla maar liefst 2.020 exemplaren van de kleine elektrische auto. Dat is echter een gefluft cijfer: de productielijn van de Model S en X werd afgelopen vrijdag en zaterdag stilgezet zodat iedereen als een dolle Model 3's in elkaar kon schroeven onder de bezielende leiding van his Muskness zelve.
In de komende zeven dagen wil Tesla echter hetzelfde doen met beide lijnen in bedrijf: er moeten tweeduizend S/X'en van de band rollen, maar ook tweeduizend Models 3.
In het totaal bouwde de Californische autofabrikant in Q1 van 2018 34.494 auto's, wat een stijging van veertig procent is ten opzichte van Q4 van 2017. Van de bijna 35.000 geproduceerde Tesla's waren 9.766 exemplaren van het nieuwste model. Tesla neemt de gelegenheid om zich (na de vrije koersval van eind vorige week) eens uitgebreid op de borst te kloppen over de snelle productiegroei. Na wat horten en stoten is die nu namelijk exponentieel. De productiegroei kan de gigantische snelle toename in de productie van de Model T Ford gaan overstijgen.
.@Tesla reports Q1 production +40% compared with Q4 of '17 to 34,494 vehicles
— Automotive News (@Automotive_News) April 3, 2018
⢠Model S and Model X: 24,728
⢠Model 3: 9,766
Q1 deliveries totaled 29,980 vehicles
⢠Model S: 11,730
⢠Model X: 10,070
⢠Model 3: 8,180
Het vooruitzicht voor de komende drie maanden voorziet weer eens in een rooskleurige voorspelling. Eind juli moeten er vijfduizend stuks van de Model 3 per week uit de fabriek rijden. Het gevolg daarvan is dat de verdiencapaciteit van de fabriek keihard gaat stijgen. En meer cashflow richting de Tesla-schatkisten betekent dat ze aangevuld worden voordat ze leeg zijn: daarom verwacht het bedrijf van Elon Musk dat ze geen nieuw kapitaal hoeven aan te trekken in de rest van het jaar.
Uiteraard houden de Amerikanen wel een slag om de arm: "expected gross margin and cash flow results, are "forward-looking statements" that are subject to risks and uncertainties."