Verschillende eigenaren van de nieuwe Nissan Leaf hebben een probleem ontdekt: bij langere trips vindt de auto het extreem lastig om zijn lading op te toppen als er meerdere snellaadbeurten op één dag worden gedaan. Na latere laadsessies is het laadvermogen veel lager dan origineel.
Het probleem lijkt te liggen bij het warmtemanagement van het accupakket, of beter gezegd, het gebrek aan warmtemanagement. Bij snelladen stijgt de temperatuur van de batterijen erg snel. Bij meerdere ladingen op een dag kan deze gevaarlijk hoog worden. En waar bijvoorbeeld een Tesla, de warmte van het accublok actief beheert met actieve koeling, doet de Leaf dit niet omdat deze hardware ontbreekt. Daardoor daalt de temperatuur lang niet snel genoeg om efficiënt te blijven laden. Wanneer alles na twee of drie oplaadbeurten te heet wordt, halveert Nissan het laadvermogen van 45 kW (theoretisch maximum is 50 kW) naar 22 kW. Dat geeft de bestuurder twee opties: of ellenlang op een tankstation wachten tot de accu vol zit, of minder kilometers op een lading rijden.
Nu weet iedereen dat het niet optimaal is om met en EV langere afstanden af te leggen vanwege de beperkte reikwijdte. Snelladen duurt al relatief lang, dan zit niemand erop te wachten dat bepaalde stekkerauto's niet de volle aangeboden capaciteit kunnen benutten, en zij bij wijze van spreken een spelletje Kolonisten van Zionisten van Catan mee moeten nemen om de tijd te doden. Nissan geeft in dit geval aan dat de beperking wordt opgelegd om het accupakket te beschermen voor gebruik op langere termijn. Gelukkig wordt het steeds moeilijker om lange afstanden op een dag af te leggen omdat Nederland dichtslibt.