BMW claimt doorbraak in productie koolstofvezel chassisdelen

Weinig materialen hebben de auto-industrie zoveel plezier gebracht als carbon. Het lichte en sterke materiaal is ondenkbaar bij dure supercars, maar sijpelt de laatste jaren steeds meer de mainstream in. Ook bij BMW.

Toegegeven: we zitten nog niet op het punt waarop het haalbaar is je 1 Serie een koolstofvezel kuip te geven, maar juist BMW is een fabrikant die veel aandacht besteedt aan carbon - of carbon fibre reinforced polymers (CFRP) - in het productieproces. De i3 heeft de eerste in grote serie gemaakte volledig carbon carrosserie en ook de i8 heeft een carbon kuip. Bij de 7 Serie is er sprake van een mengelmoes van aluminium, staal en carbon.

Deze week won BMW bovendien een JEC Innovation Award voor de verdiensten op het vlak van carbongebruik. Hij was voor de motorendivisie, maar dit is kennis die in theorie ook doorsijpelt naar de autotak. Het ging hier specifiek om een carbon swingarm voor de HP4 Race, maar BMW zegt ondertussen al meer ijzers in het vuur carbon in de autoclaaf te hebben. Projectmanager Elmar Jäger legt uit: 

"Our production technique uses CFP in the form of high-strength endless fibers where this is required by the stress pattern, while an injection mould part with short CFP recycling fibers is used where the stress levels are not as high. In this way, we developed a cost-efficient design that can be scaled according to requirements by inserting endless fibers with varying levels of strength in the same tool. These were the points that impressed the international jury. The insights we gained from this motorcycle component are equally valuable from the point of view of car development and can be applied accordingly."

De meeste winst is te behalen bij het onafgeveerde gewicht, waar een lagere massa enorm helpt om een voertuig vanuit stilstand in beweging te krijgen. Daarom wordt gewerkt aan carbon vering, remmen en wielen. Met name op het gebied van het laatste zien we nu steeds meer partijen instappen: Porsche produceert ze (nog op kleine schaal) en de Ferrari 488 Pista heeft nu ook carbon wielen op de optielijst staan.

Maar de ontwikkeling hoeft zich niet te beperken tot componenten aan de uiteinden van de vering, ook structurele componenten die van carbon zijn gemaakt brengen gewichtsbesparingen en een grote stijfheid met zich mee. BMW claimt in staat te zijn deze in minder dan een minuut met een enkele machine te kunnen maken, en ze wanneer nodig met extra CFRP-panelen te versterken danwel middels lasrobots thermoplastisch met elkaar te verbinden. This is the dawning of the age of CFRP.