BMW, Mercedes vooral dupe van Chinees-Amerikaanse handelsoorlog

Bent u ooit eens met de haren bij een conflict gesleept waaraan u part noch deel had? De Duitse auto-industrie wel. Als de strijd tussen de VS en China escaleert gaan vooral zij de pijn voelen. Bedankt, Donald!

In een reactie op voorgenomen Amerikaanse handelsbelemmeringen stelt China voor een (extra) importtarief van 25% op Amerikaanse auto's in te voeren. Of, beter gezegd: auto's die made in America zijn. Nu mag u drie keer raden waar de dikke BMW X5's en X6'en waar China dol op is worden gemaakt. Juist.

Sinds jaar en dag produceren de grote Europese autofabrikanten ook op het Amerikaanse continent: Volkswagen heeft een fabriek in Chattanooga, Tennessee; BMW's faciliteit in Spartanburg, South Carolina, heeft 9.000 man in dienst die de X3 t/m X7 maken, en is de grootste fabriek van het Duitse merk wereldwijd. In Tuscaloosa, Alabama tot slot, schroeft Mercedes-Benz onder andere GLE's, GLS'en en C-Klasses in elkaar. 

Nu exporteert VW weinig naar China, aangezien het er bijna alles lokaal produceert. BMW en Mercedes echter produceren hun grote SUV's uitsluitend in de VS, wat betekent dat zij het bokje zijn als V8-lover Trump en zijn Chinese evenknie Jinping de boel laten escaleren. De Amerikaanse industrie daarentegen zal veel minder voelen van een handelsoorlog: er zijn nauwelijks luxe-minnende Chinezen die genoegen nemen met de Amerikaanse plastic rommel, op een enkele SRT/Hellcat en Corvette na dan.

De enige Amerikaanse fabrikant die de pijn gaat voelen, is Tesla. Dat kon er ook nog wel bij...