Monaco: 'Geen Grid Girls? Dat bepalen wij wel'

De moeder aller Grands Prix gooit de kont tegen de krib. Niks geen Grid Kids op de met poen geplaveide straten van het vorstendom aan de Middellandse Zee. De prins wil gewoon lekkere wijve kijken.

Regel één van zakendoen in Monaco is: wat de prins wil is wet. Dus als de prins roept dat hij Grid Girls wil, dan komen die meisjes er. Waar de Melbournse organisatie braaf een stel Grid Kids bestelde om de plaatsborden omhoog te houden en we van Bahrein ook niet echt verwachten dat ze een feministische inslag hebben, daar is Monaco tegendraads.

De Grote Prijs van Monaco (het enige onderdeel van de Formule 1 dat ertoe doet in de Triple Crown of Motorsport) wordt al sinds het begin van koningsklasse verreden op de straten van het prinsdom. Ieder jaar waren er Grid Girls en die zijn onderdeel van de glamoureuze omgeving, behalve in 2015, toen met Grid Boys geëxperimenteerd werd. Het was geen succes. Probeer immers maar eens door de ministad te lopen zonder te struikelen over de aantrekkelijke dames.

De president van de ACM (Automobile Club de Monaco), Michel Boeri, vindt het maar onzin wat de preutse Amerikanen hebben verzonnen. In Nice Matin vertelt hij: "De meisjes zijn er gewoon bij. Het zijn studenten van de modellen- en communicatieopleidingen die bij ons stagelopen tijdens de Grand Prix. Dat doen ze in het kader van hun studie en dat heeft dus niets te maken met het onderdrukken van vrouwen. Bovendien worden ze betaald en verlangen wij een exemplarisch gedrag van ze. Ze zijn elegant en ze zijn het visitekaartje van Monaco. Dus ze staan er gewoon bij, al dan niet met het nummerbord in hun handen."

Helaas voor de Prins en zijn motorsportpresident hebben zij op de grid niets te vertellen, dus daar komen de Amerikanen met hun kindertjes in beeld, maar op alle andere plaatsen zullen de Monegasken toch hun eigen dochters naar voren duwen als representanten van de tijd dat alles nog goed was in de Formule 1.

Na Monaco heeft ook die andere schurkenstaat absolute monarchie raceklassieker leverancier van topmodellen zich kritisch opgesteld over het meisjesverbod: Rusland. Vicepremier Dmitry Kozak, om de lijntjes kort te houden ook voorzitter van het organisatiecomité van het Russische Grand Prix in Sotsji, denkt dat kinderen helemaal niet op een grid thuishoren: "Ze zouden alleen maar bang zijn. Hier geven we de voorkeur aan volwassenen. In alle vormen van autosport gebruiken ze vrouwen als reclamezuilen naast de auto's en dat gebeurt altijd in goede harmonie. Als we een akkoord weten te bereiken, zullen wij deze traditie in ere herstellen. Bovendien zijn onze vrouwen het mooist van allemaal." Dat laatste zullen ook de bezoekers van het Sass Café in Monaco onderschrijven.

Foto boven: © Martijn Steiner Lovisa / De Beeldunie