De ochtend van de Formule 1-teambazen stond niet alleen in het teken van het spoedberaad over inhalen, maar daarna kwam ook het reglement voor 2021 en verder ter sprake. CEO Chase Carey en zijn technische rechterhand Ross Brawn ontvingen alle tien de teamchefs voor anderhalf uur durende presentatie. Tijdens de voorstelling presenteerden ze hun plannen met vijf focusgebieden: inkomsten, beleid, sportieve- en technische regels, krachtbronnen en kosten.
Per gebied zijn er sub-onderwerpen waarnaar gekeken gaat worden:
- De nieuwe motor moet goedkoper, simpeler, lawaaiiger, krachtiger zijn en ondertussen ook nog zorgen dat gridstraffen overbodig worden;
- Hij moet ook relevant blijven voor autofabrikanten (die de ontwikkeling ook in straatauto's zouden kunnen verantwoorden) en moet ervoor zorgen dat de makers hun eigen filosofie kunnen blijven volgen (dus geen standaardmotor);
- De nieuwe motor moet het voor nieuwe fabrikanten aantrekkelijk maken om in te stappen in de Formule 1. Daarnaast moeten klantenteams toegang hebben tot dezelfde performance als de fabrikant zelf.
- Auto's moeten beter in staat zijn om te racen en zeker het inhalen moet ondersteund worden;
- Technische ontwikkeling moet een hoeksteen zijn van de sport, maar de kundigheid van de coureur moet de doorslaggevende factor zijn in de auto;
- De wagens moeten verschillend van elkaar blijven op het gebied van aerodynamica, wielophangingen, en krachtbronnen. Dat wil echter niet zeggen dat bepaalde -minder relevante- onderdelen gestandaardiseerd kunnen worden.
- Volgens Liberty Media is het belangrijker hoe je je geld uitgeeft, dan dat je zoveel mogelijk geld uitgeeft;
- Standaardisering is daarom een belangrijk punt, maar zoals gezegd moeten de verschillen tussen de wagens blijven;
- Er moet een limiet komen waarop de uitgaven gemaximeerd worden. De Formule 1 moet daarbij wel het hoogste platform van motorsport en technologie blijven.
Tegenover uitgaven staan altijd inkomsten:
- De verdeling van de ingekomen gelden moet eerlijker worden en gebaseerd op de huidige prestaties. Zo moet succes beloond worden voor zowel de teams als voor de eigenaar van alle rechten (Liberty Media);
- De historie van de Formule 1 moet daarbij wel in het oog worden gehouden
- Er moeten inkomsten gedeeld worden met zowel de makers van de auto's als de makers van de motoren.
- Er moet een simpele en gestroomlijnde bedrijfsstructuur komen tussen de teams, de FIA en Formula One Management.
De bijeenkomst had het doel om de teambazen te informeren over de ideeën van de Amerikaanse eigenaren en hun management. Volgens Ross Brawn was het voornamelijk een presentatie en geen overlegmeeting, de discussies moeten de chefs nog even voor zich houden voor een andere vergadering. "The teams need to digest it now, and then the discussion proper will start. It was a straightforward meeting with no major controversies," aldus Brawn tegen Motorsport.
Op zich zien de plannen er overzichtelijk en niet al te spectaculair uit, toch is het te verwachten dat niet alle teambazen meteen staan te juichen bij de voorstellen. Voor Ferrari, Williams en McLaren zal het in ieder geval betekenen dat ze een grote schep gratis geld die ze nu voor hun deelname krijgen moeten inleveren. Als het meer herrie en spannendere races gaat opleveren zijn wij echter helemaal voor.
Ferrari en Mercedes zijn zich al aan het voorbereiden op hun antwoord op de voorstellen. De beide teams hebben motorisch grote voorsprong op de rest en hebben er weinig belang bij om al te veel aan te passen.
Aston Martin daarentegen wil wel gaan meedoen, maar is eigenlijk niet rijk genoeg: zij zien de budgetcaps juist wel zitten. Het maakt het voor de Britten eenvoudiger om met een eigen motor te komen.