Tsjechische Luka EV is Lada onder EV's

Tsjechische bouwer MW Motors toont zijn eerste creatie: de Luka EV. Het is een volledig elektrische auto met allerlei moderne snufjes en verrassende retro looks. 

De eerste auto die MW Motors produceert weet gelijk de aandacht te trekken. Hij mag er dan als een oude Volkswagen of BMW uitzien, van binnen is er helemaal niets ouds te vinden. Zelfs geen modern-ouderwetse fossielenverbrander. De Luka EV wordt aangedreven door vier elektromotoren en heeft een range van 300 km. Dat is dan wel weer een beetje oud: een moderne EV doet makkelijk 400+ km.

De auto heeft een elektromotor in elk wiel. Deze produceren 16,5 pk per stuk, en bij elkaar opgeteld in het totaal 66 pk. Verwacht dus ook geen typische elektrisch snelle 0-100 km/u tijd. Je zult 9,6 seconden moeten wachten voordat de 100 kilometergrens bereikt is. Daarnaast ligt de top op 146 km/u wat ook al niet erg indrukwekkend, en eerder retro is. Wat dan wel weer opvallend is: het gewicht. De weegschaal wijst 815 kilogram aan. Dit komt doordat de hele Luka van aluminum is gemaakt en niet heel veel accu's onder de auto heeft liggen (21,9 kWh).

MW belooft dat zijn nieuwe EV alle denkbare luxe als elektrische ramen, airco, stuurbekrachtiging en centrale deurvergrendeling zal bevatten. Laten we het er maar op houden dat de Tsjechen iets minder gewend zijn dan wij rijke Hollanders. Leren bekleding is overigens ook standaard. Dat dan weer wel. 

Opladen tot 80% duurt een uurtje. Of er actieve koeling op het accupakket zit weten we niet, dus het kan zijn dat meerdere ladingen per dag een probleem worden. Daarnaast weten we ook niet hoe de EV door de crashtest komt (zijn ze nog aan het testen) en geeft het bedrijf aan dat ze nog niet alle details, waaronder de prijs van de Lada onder de elektrische auto's hebben vrijgegeven. We can't wait...

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5ecda87005e84', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });