Elektrisch vuur bestrijd je met een elektrische vuurwagen

De Oostenrijkers hebben de primeur: ze hebben de eerste volledig elektrische brandweerwagen.  Hij is gebouwd op basis van een Mercedes Sprinter met wat hulp van Kreisel Electric (die we nog kennen van Arnie's Hummer).

Rosenbauer, Linz AG en Kreisel Electric hebben met zijn drieën de eerste volledig elektrische brandweerwagen getoond. Hij is twee jaar in ontwikkeling geweest en is volgens de makers een perfecte kandidaat voor snelle acties. De electric drive tactical vehicle zal de al bestaande floot van kazerne FHKW-Mitte in Linz, Oostenrijk gaan versterken. 

Rosenbauer is verantwoordelijk voor de opbouw van de Mercedes. Zij maken doorgaans dit soort wagens, al zijn ze dan niet elektrisch aangedreven. Het ombouwen naar elektrisch was een flinke kluif want dit kostte de mensen daar ruim twee maanden. Maar dan heb je ook wat. Een 120 kW elektromotor drijft het voertuig aan welke stroom krijgt van vier verschillende accu's die tezamen een capaciteit van 86 kWh hebben. Hiermee heeft de Merc een bereik tot 160 km en is de hij bij thuiskomst binnen anderhalf uur weer tot 90% opgeladen. 

Het belangrijkste voor de Oostenrijkers is het feit dat deze brandweerwagen een stuk zuiniger is om rijdend te houden. Daarnaast is hij ook milieuvriendelijker. Er wordt geschat dat, bij een gebruik van ongeveer 12.000 kilometer per jaar, de hoeveelheid bespaarde CO2 op 4,8 ton komt.