Spilzucht: Friesland sloopt 'zingend asfalt' binnen een week

Friezen staan doorgaans bekend als nuchtere mensen, maar die vlieger gaat kennelijk niet op voor de mensen bij de provincie. Een 'ludiek' experiment met muzikaal asfalt draaide uit op een fiasco.

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd er op de N357 tussen Leeuwarden en Stiens 'muzikaal asfalt' aangelegd: ribbels op de weg die tonen produceren. In dit specifieke geval een stuk uit het Friese volkslied. Het klinkt voor sommige mensen misschien leuk, maar de praktijk is weerbarstiger: na een regen van klachten wordt het asfalt binnen een week weer gesloopt. Geld verbranden was nog nooit zo makkelijk.

Buiten Friesland kregen we aanvankelijk niet heel veel mee van het asfaltdebacle, maar nu het onder druk van omwonenden en gedeputeerden binnen een week wordt gesloopt, sijpelt het verhaal toch de provincie uit. Omwonenden omschreven het zingende asfalt als 'een psychische marteling', en als we onderstaande video bekijken kunnen we niet anders dan medelijden met ze hebben. Het idee is misschien aardig, maar het klinkt als een korf vol boze, atonale bijen

Ze moeten nog een paar dagen standhouden, want woensdagnacht gaan de herriemakende ribbels er weer uit, zo meldt de Leeuwarder Courant. Totale kosten van het geintje: 80 mille. Maar het is maar gemeenschapsgeld, dus het mag. 

Het idee van muziekmakend asfalt is geenszins nieuw: kijkers van Top Gear kunnen zich onderstaand item wellicht nog herinneren. Maar zo te zien woont daar niemand in de buurt. Toch een verschilletje.