CBR heeft teveel faalklanten, niet te weinig examinatoren

Noodkreet van het CBR vandaag: het verzuipt in de examenaanvragen en dus loopt de wachttijd fors op. Om de achterstand weg te werken wordt er ook in de avond en op zaterdag gewerkt. Maar hoe erg is het?

Wie graag over een paar maanden zijn rijbewijs wil hebben, doet er goed aan alvast een plekje bij het CBR te organiseren. Het Bureau meldt:

"Vanwege topdrukte lopen de wachttijden bij de rijexamens op. Dat geldt voor de examens voor de auto en ook voor de examens voor vrachtwagen, bus, taxi en trekker. In de helft van de examenplaatsen wordt op dit moment de maximale wachttijd van 7 weken niet gehaald. We verwachten dat het voorlopig heel druk blijft."

No shit: in 2016 (en 2017) hoorden we al hetzelfde verhaal, en kennelijk zijn er geen stappen gemaakt in de tussentijd. Door de aantrekkende economie, het feit dat je nu ook op je zeventiende examen kan doen, en kennelijk een brandende mobiliteitswens onder jongeren (hoezo, jongeren zijn niet meer geïnteresseerd in auto's?)  heeft het CBR het laaiend druk: examinatoren worden uit hun pensioen gehaald, en overuren zijn meer regel dan uitzondering. De organisatie verwacht dit jaar 34.000 meer examens af te nemen als in 2017, wat ook al een topjaar was. Er zijn al 120 examinatoren aangenomen, maar kennelijk is het dweilen met de kraan open.

In de communicatie bezweert het CBR: "Toch doen we geen concessies aan de hoge eisen aan examinatoren, want het gaat om de verkeersveiligheid". Om enkele alinea's verder te vervolgen met "Om meer kandidaten op gesprek te kunnen krijgen, heeft het CBR besloten om de harde eis van een MBO 4 diploma aan te passen. We verwachten dat er ook gekwalificeerde collega’s te vinden zijn die wel het vereiste werk en denk-niveau hebben en een MBO 3 diploma." Juist ja.

Maar laten we niet uit het oog verliezen wat er werkelijk achter de hoge nood zit. Het feit dat het CBR een trage overheids-monopolistentoko is die niet snel en accuraat op veranderende trends kan inspringen. De door en door verrotte rijschoolbranche, waarin elke analfabeet praktisch opgeleide een 'L'-bordje op zijn dak mag plempen, en waarin Rijschool Kabul gerust een hele zwerm klanten op examen stuurt die nog voor geen meter kunnen rijden en dus gedoemd zijn te falen.

We citeren het CBR: "Het is schrijnend dat ca. 1.500 rijscholen kandidaten naar het auto-examen laten gaan die verre van klaar zijn voor het rijbewijs. 70% van hun kandidaten zakt. En dat terwijl een verhoging van het slagingspercentage met maar enkele procenten (gemiddeld is het nu 50%) een einde betekent aan de langere wachttijden." Hear hear.