Volvo komt eerder dan Tesla met elektrische truck

We volgen Tesla op de voet als het om een van hun producten aankomt. Ook de vrachtwagen valt daaronder, maar terwijl wij alleen naar Tesla keken, komt Volvo als eerste met een elektrische truck op de markt.

Je let even niet op en de Zweden kapen direct een nog niet bestaande markt. Waar Tesla alleen nog aan het testen is met hun vrachtwagen, gooit Volvo hun nieuwe FL gelijk de verkoop in. Of eigenlijk is hij net als vrijwel alle elektrische voertuigen van nu alleen nog vooruit te bestellen. Vanaf volgend jaar begint de massaproductie, maar de eerste vrachtwagens rijden al rond in Göteborg.

Overigens hoeft Tesla zich niet echt zorgen te gaan maken over serieuze concurrentie van Volvo. Beide fabrikanten richten zich op een andere markt. De truck van Tesla is gericht op vervoer over langere afstanden en de FL van Volvo kapt na 300 km met rijden. Daarna mag hij 2 tot 10 uur aan de lader (1-2 uur met DC-stroom en tot 10 uur met AC-stroom) voor hij weer verder kan. De truck is dan ook uitermate geschikt als bijvoorbeeld een stille vuilniswagen.

"Het streven naar een betere luchtkwaliteit en minder geluidsoverlast in de stad zorgt voor minder beperkingen. Een elektrische truck stoot geen uitlaatgassen uit en kan daardoor breed worden ingezet in bijvoorbeeld overdekte terminals en milieuzones. Het lage geluidsniveau van de trucks maakt het bovendien mogelijk om meer werk 's nachts uit te voeren, zodat de verkeersintensiteit beter verdeeld is en het overdag minder druk is op de weg," zegt Volvo zelf over de vrachtwagens.

Prijstechnisch houden de Zweden de kaken stijf op elkaar. Waarschijnlijk omdat de trucks een stuk duurder uitvallen dan een reguliere diesel. Maar dat zet zich dan weer af tegen de verbruikskosten die heel veel lager zijn. Het verkooppraatje van de dealer overtuigt een geïnteresseerde ongetwijfeld.