Chiron-klanten continu bespioneerd door Bugatti

Waar Jan Modaal zelf moet ondervinden wanneer zijn auto stukkende is, weet je dat je rijk bent als Bugatti je belt om te vertellen dat ze zien dat je Chiron te weinig lucht in de banden heeft. 

Bugatti geeft hun Chiron-klanten de mogelijkheid om het onderhoud van afstand te regelen. Dit is niet nieuw en iets dat bijvoorbeeld Tesla ook doet. Maar de verkoper van hypercars brengt dit naar een nieuw niveau: klanten kunnen zich inschrijven voor een service waarbij er iemand vanaf afstand de auto op 10.000 punten blijft controleren.

Wanneer de klant het goed vindt, sluit Bugatti de Chiron aan op een mobiel netwerk via welke de auto continu statusupdates stuurt. De data wordt verzameld op het hoofdkwartier in Molsheim in Frankrijk. Daar interpreteert een werknemer de data van bijvoorbeeld de motor, lichten, remmen, banden, infotainment en nog veel meer in real-time

Wanneer er iets mis is krijgt de klant een belletje waarin verteld wordt dat de beste rijke man bijvoorbeeld de banden moet oppompen omdat hij anders zal crashen. Als er iets serieuzers aan de hand is zoals een lege sleutelbatterij, dan gaat er een flying doctor op pad die het probleem ter plekke oplost.

"With our telemetry system, we can provide our customers with assistance in all technical matters related to their Bugatti, at any hour of the day and, if necessary, also of the night," aldus hoofd sales Hendrik Malinowski.

Bugatti weet overigens donders goed dat bij deze vorm van spionage de nodige privacy geschonden wordt. Daarom laten ze de klanten van tevoren expliciet toestemming geven om de data in te zien. Als kleine extra service wordt er intern een limiet gelegd aan het aantal mensen dat met de gegevens werkt.