Nieuwe brandstofregels F1: de benzinekraan mag weer open

Met de invoering van de V6 turbo in 2014 kwam ook een limiet op de brandstof die tijdens een race verbruikt mag worden. Een doorn in het oog van de echte raceliefhebber. Volgend jaar wordt deze (opnieuw) versoepeld.

De huidige F1-bolides mogen vanaf het moment dat de lichten uitgaan tot het zwart-wit geblokt niet meer dan 105 kg aan brandstof verbruiken. Dit was in het begin 100 kg, maar doordat de auto's zwaarder werden moest de limiet ook een stukje omhoog. Echter, 105 kg is nog steeds weinig, vooral op circuits waar het gemiddelde verbruik hoog ligt, bijvoorbeeld Monza en Montréal. Niet zelden moeten coureurs brandstofbesparende tactieken toepassen tijdens het racen.

Vanaf 2019 gaat de hoeveelheid te gebruiken brandstof omhoog naar 110 kg. Die vijf kilogram (pakweg 7 liter) is procentueel niet heel veel extra, maar de engineers van de teams geven aan slechts een kilootje of vier nodig te hebben om niet tijdens de race te hoeven liften en coasten (of te hopen op een safety car). Bovenstaande werd besloten tijdens een bijeenkomst van de F1 Strategy Group, ratificatie van het World Motorsports Council lijkt een formaliteit.

Daarnaast werd het voorstel voor een minimum rijdersgewicht van 80 kg goedgekeurd. Daarover schreven we hier al uitgebreid. Een derde maatregel, tot slot, is het verplichten van biometrische handschoenen per 2019. Op die manier kunnen de vitale waarden van een coureur tijdens en direct na een crash afgelezen worden.