Bekijk BMW's gelikte nieuwe digitale tellercluster

Met de alom geprezen Virtual Cockpit heeft Audi een flink ijzer in het vuur voor wat betreft mooie dashboardschermpjes, maar de concurrentie zit niet stil: BMW presenteert als tegenaanval zijn digitale OS 7.0.

BMW zit momenteel in een transitiefase tussen analoog en digitaal, wat leidt tot naar onze mening ietwat aparte clusters met een mix van oud tellerwerk en een digitale inlegpuzzel. Met het toekomstige Operating System 7.0 moet dit verleden tijd zijn. We kregen hiervan al een voorproefje in de 8 Serie- en Z4-conceptmodellen, gisteren werd het systeem op BMW's jaarlijkse Digital Day naar het publiek uitgerold. De Duitsers omschrijven het als volgt:

"The next generation of BMW’s display and control system is entirely digital and highly sophisticated in nature, and is designed around the user’s individual requirements more closely than ever. Thanks to its clear layout and structuring, intuitive operation, and customisable and personalised displays, it has been designed to always provide the driver with the right information at the right time."

Het digitale cluster projecteert desgewenst een navigatiekaart en Spielerei als een G-meter, en is geheel naar eigen wens te tweaken. Ook de bediening van de functies in de BMW van de toekomst kan op verschillende manieren: via iDrive, aanraak- of spraakbediening, of via gesture control. De nieuwe schermporno debuteert deze herfst in de nieuwe BMW X5 (G05), waarna hij wordt uitgerold in onder andere de nieuwe 3 Serie, die in september van dit jaar zijn wereldpremière beleeft.