Radio 1-luisteraars PISWOEST om F1-nieuwsflitsen

Hevige consternatie onder de luisteraars van het Radio 1-programma Vroege Vogels: afgelopen zondag viel hun programma samen met de Grote Prijs van China, wat betekende dat er meermalen 'ingebroken' werd tijdens de uitzending.

De gemiddelde Radio 1-luisteraar (blank, PvdA-stemmend, babyboomer) heeft helemaal niks met de F1, en luisteraars van een natuurprogramma al helemáál niet. Maar helaas voor hen: R1 is een nieuwszender, en bij een nieuwszender horen nieuwsflitsen. De NOS stuurt godbetert niet een journalist van uw belastingcenten de hele wereld rond als er niet een minuutje aan live-verslag af kan. Beelden kunnen ze immers niet tonen, die heeft Ziggo, dus een korte radio-snippet is wel het minste dat je dan kunt bieden.

De serene rust van Vroege Vogels werd zondag meermalen onderbroken door het racespektakel. Weliswaar zonder enig motorgeluid, maar ook dat was voldoende om de luisteraars op de kast te krijgen. Want stelt u zich voor: je hebt de nordic walking-stokken, de macrobiotische quinoa en het bietensap al klaarliggen voor de zondagse boswandeling, maar je wilt toch nog even een uur lang gesprekken over de blauwgekuifde pimpelgaai meepakken. Komt er godbetert zo'n vervelend en vervuilend miljonairscircus je flow verpesten. Zouden wij ook slecht trekken.

Het regende naderhand dan ook klachten bij het programma, zo vond de Telegraaf uit. Maar ja, wat ga je doen? Gelukkig voor de luisteraars worden ze op zijn vroegst in oktober weer zo bruut verstoord, dan valt de GP van Japan in hetzelfde tijdsslot als het natuurprogramma. Bovendien zijn er afspraken gemaakt dat de flitsen rondom de items komen. Op zich niet slecht, want we denken dat echt geen enkele VV-luisteraar op F1-nieuws te wachten. Maar ja, publieke omroep en flexibel redeneren is niet altijd een even gelukkig huwelijk... Wat wij ons afvragen: zou het minder erg zijn om nieuwsflitsen van de Formule E te krijgen?