Volkswagen gaat voor snelheidsrecord met I.D. R Pikes Peak

Gister heeft Volkswagen de I.D. R Pikes Peak aan het publiek laten zien. Het is een volledig elektrische racewagen waarmee de fabrikant een berg op gaat racen en tegelijk een nieuw record wil breken.

Volkswagens I.D. R Pikes Peak is, zoals de naam al doet vermoeden, gemaakt met één reden: het record voor elektrische auto's breken op de Pikes Peak International Hill Climb in Colorado Springs. Dat record staat nu op 8 minuten, 57 seconden en 118 honderdsten. En de auto maakt een goede kans aangezien hij sneller is dan een Formule 1 wagen: hij doet 0 naar 100 km/u in 2,25 seconden, heeft twee elektromotoren die bij elkaar 680 pk en 680 Nm produceren en weegt minder dan 1.100 kilogram.

De prestaties zijn er op papier, en Volkswagen plaatst drievoudig Pikes Peak-kampioen Romain Dumas achter het stuur tijdens de race om die in het echt ook uit de auto te krijgen. Maar toch blijft er nog een flinke uitdaging voor het team. Ze kunnen namelijk niet testen op de berg. Het 19,99 kilometer lange parcours is alleen in zijn geheel geopend tijdens de racedagen en daarom is er nooit zeker hoe de auto en de coureur gaan presteren. Om dat zoveel mogelijk op te vangen gaat de I.D. R vanaf vandaag verschillende circuits af om zoveel mogelijk data over de auto te vergaren.

Of de VW het record gaat breken weten op 24 juni. Dan racet hij tot een hoogte van 4.302 meter door 156 bochten. Hieronder ziet u hoe huidig recordhouder Rhys Millen het in 2016 deed.