Koolstofvezel in een doodnormale Ford

In de gemiddelde doodnormale auto zal u niet zo snel echt carbon fiber terugvinden. Zeker niet als het niet ter versiering, maar voor echt nuttige onderdelen gebruikt wordt. Dankzij Ford is dat vanaf eind dit jaar verleden tijd.

Ergens in 2017 is Ford een samenwerking met Magna aangegaan om te bekijken of structurele auto-onderdelen van koolstofvezel gemaakt konden worden. Dat is blijkbaar gelukt want Magna heeft nu het eerste subframe voor een Ford Fusion bij de autofabrikant afgeleverd. Dat onderdeel is 34% lichter en bestaat uit twee aan elkaar gesmolten, en 4 metalen stukken. Het vervangt een stalen versie die uit 45 stukken bestond. 

Een nadeel van koolstofvezel is dat het niet goed omgaat met een botsing. Daarom wordt er nu getest met een andere oplossing waarbij het motorblok onder de auto terecht zal komen in geval van een crash. Ook komt het subframe te hangen aan extra sterke stalen onderdelen. En ondanks al deze extra maatregelen bespaart het gebruik van het nieuwe onderdeel nog steeds 30 tot 40% aan werkzaamheden.

Beide fabrikanten weten niet of het subframe klaar is voor productie, maar Ford heeft al aangekondigd dat ze het eind 2018 mee gaan nemen in de massaproductie. "We delivered a series of parts to the customer at the end of last year, and they’ve already started component testing. By the end of the year, we’ll know whether the technology is ready for production or not," vertelde Andrew Swikowski, product line director van Magna.