Kabinet trekt €50 miljoen extra uit voor aanpak dodenwegen

In een nieuwe poging de verkeersdoden en -zwaargewonden te verminderen, reserveert de regering extra geld om de zogeheten 'dodenwegen' veiliger te maken. Veel extra geld.

Sinds enkele jaren vertoont het aantal verkeersslachtoffers niet langer een dalende, maar een stijgende lijn. Een statistiek die je als bewindvoerder en wegbeheerder liever niet ziet, vooral wanneer bijna ieder ander land nog steeds dalende cijfers noteert. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat denkt dat er nog te winnen valt op de dodenwegen: de (meest) 80-wegen buiten de bebouwde kom met een twijfelachtige reputatie. Enkele beruchte voorbeelden zijn de N33 en N34 in het noorden van het land, en de Brabantse N270, waar eerder deze maand nog vijf mensen omkwamen bij een botsing.

Van de begrote 50 miljoen gaat de helft naar het veiliger maken van de bermen, zo zegt bewindsvrouw Cora van Nieuwenhuizen in een interview, dat ze ter promotie aan het AD gaf. Bomen worden weggehaald en vangrails geplaatst: "Dat kan het verschil maken of je levend van een ongeluk afkomt of niet.’’

Het gereserveerde budget wordt gesplit: de helft gaat naar de wegen van het Rijk, de andere helft naar provinciale wegen. Als tegenprestatie leggen de provincies er 75 miljoen euro bij. Dus eigenlijk gaat er 125 miljoen euro naar de verbetering van de dodenwegen. 

In 2016 vielen er 629 doden in het verkeer (waaronder 231 automobilisten), de ambitie van Nederland is dit getal terug te dringen naar 500. Een heel ambitieus getal, als je er van uitgaat dat het a) steeds drukker wordt op de weg b) de vergrijzing alleen maar toeneemt, wat zowel voor het dader- als slachtofferprofiel slecht nieuws is c) half autorijdend Nederland tijdens het rijden met zijn ogen aan de smartphone gekleefd zit d) half fietsend en lopend Nederland een enorme koptelefoon op zijn porem heeft e) het aantal bezopen truckers uit MOE-landië ook niet bepaald afneemt en f) er nog steeds onverklaarbaar veel verkeersdeelnemers zijn die werkelijk waar geen idee hebben wat ze aan het doen zijn. Daar helpt geen 'conflictvrij kruispunt' aan.

Tuurlijk, de auto's worden steeds veiliger, maar daar hebben voetgangers, fietsers en scootmobielers precies niets aan. Over het 500-streven zegt de minister: "Het voelt heel raar om 500 als ambitie te hebben. Ik heb daar nooit een goed gevoel bij gehad. De ambitie moet gewoon nul zijn, ook al weet je dat je dat nooit kunt halen. Dus voortaan geldt zero tolerance. Die omslag gaan we nu met zijn allen maken.’’ Poe poe, zero tolerance en iets dat we vanaf nu met zijn allen gaan doen, die hadden we nog niet gehoord.

Het persmomentje van het ministerie komt niet op een toevallig moment, dat is natuurlijk zorgvuldig georkestreerd. Morgen wordt bekend hoeveel slachtoffers er in 2017 vielen in het verkeer, wellicht is deze bak met geld een reactie op een verdere stijging. We zullen zien. Als er een verdere stijging van de doden is, dan hebben Jesse's stormtroepen in ieder geval weer een mooi handvat om te ageren tegen de maximumsnelheid van 130, ook al valt er maar een handjevol doden op de snelweg.

We zien voor een nieuwe spectaculaire daling wellicht nog het meeste in het genetisch manipuleren van mensen totdat ze er uitzien als 'Graham', waar we hier eerder over schreven. Maar of dat zo wenselijk is...