Verstappen baalt: inhalen was vroeger veel leuker

De radicale wijzigingen aan de F1-bolides in 2017 leidden tot veel snellere rondetijden en het sneuvelen van menig ronderecord. Maar het is niet alleen goud dat blinkt: door de bredere bolides zijn inhaalacties minder leuk, aldus Max Verstappen.

Je kunt het je haast niet voorstellen, maar de pas 20-jarige Max Verstappen draait alweer zijn vierde seizoen in de Formule 1. In 2015 begon Max als broekie bij Toro Rosso, en maakte in zijn debuutseizoen meteen een inhaalactie waar de wereld over sprak: buitenom bij Felipe Nasr in Blanchimont op Spa. Het is de vraag of hem dat was gelukt met de huidige afmetingen van de F1-wagens.

Verstappen stoort zich als rasinhaler nog wel eens aan hoe moeilijk het tegenwoordig is om een geslaagde actie te maken. In een interview met zijn eigen platform Verstappen.nl geeft hij aan dat inhalen in 2016 veel leuker was: "Je kon elkaar beter volgen en op de een of andere manier gaf het meer voldoening. Sinds 2017 is het een stuk moeilijker en minder leuk om echt tegen elkaar te racen. De remafstand is korter en het is gewoon zo moeilijk om elkaar te volgen. De auto kan ook vreemde bewegingen maken en opeens uitbreken."

Je zou hier tegen in kunnen brengen dat het Ricciardo in China anders prima lukte, zelfs één keer zonder DRS. Maar hier speelde bandenvoordeel ook wel een essentiële rol. Op met name de smallere circuits als Melbourne is het 'window' voor coureurs om een geslaagde actie te plaatsen inderdaad wel heel minimaal. Te meer omdat je met de moderne auto's direct hinder ondervindt als je dicht op je voorganger rijdt.

Over de enorme waaier aan Pirelli-compounds (er zijn dit seizoen maar liefst zeven (7!) droogweercompounds) is Verstappen evenmin lyrisch. Op de vraag "Wat vind je van de regels wat betreft de bandenkeuzes voor een Grand Prix? Zijn de goed zoals ze nu zijn of zou je de banden bijvoorbeeld liever zelf uitkiezen, waardoor er door de diversiteit meer spektakel is?" antwoordt hij: "Nee, juist niet. Ik zou alleen een zachte en een harde band willen zien. Uiteindelijk hoeven de mensen niet te weten of het nu een ultrasoft of een supersoft is. Als je naar het circuit gaat en je pakt bijvoorbeeld een ultrasoft en een soft, noem je de ultrasoft een zachte en de soft een harde band. Ik denk dat het de mensen niet uitmaakt hoe zacht dat de band eigenlijk is.”

Aankomend weekend strijkt de F1 voor de derde keer neer in Azerbeidzjan, waar op het stratencircuit van Baku gereden wordt. Het is een circuit met immense rechte stukken waar je twee A380's naast elkaar kunt laten landen, maar ook het circuit met het allersmalste deel van de kalender. We hebben het natuurlijk over bocht 8, rond het kasteel. Vorig jaar reed Perez er in de vrije training zijn Force India nog stuk, waarna de FIA op het laatste moment de bocht een stukje aanpaste. We weten eerlijk gezegd niet of die wijziging permanent was. Max viel vorig jaar uit in Baku, dus dit jaar presteert hij in ieder geval beter, mits hij heel blijft.

Voor een voorbeschouwing op het komende weekend verwijzen we u graag door naar de onvolprezen Autobahn-podcast.