Tesla krijgt een eigen raceklasse: Electric GT

Bent u fan van de stille Tesla-bolides en wilt u ze geruisloos zien racen? Dan hebben we goed nieuws: de Electric GT komt eraan. Een uniek klasse die bestaat uit twintig speciale raceklaar gemaakte Tesla Model S P100DL's en meer. Veel meer.

Wie dacht dat alleen autofabrikanten enthousiast werden van elke vorm van elektrisch racen, heeft het mis. Dit jaar start namelijk nóg een volledig elektrische klasse: de Electric GT. Er moet dus wel animo zijn voor elektrisch racen, want dit is geen initiatief van Tesla zelf.

De Electric GT heeft een Electric Production Car Series kampioenschap. Deze is exclusief voor elektrische productiewagens. In het eerste seizoen zien we alleen maar een vernieuwde versie van de twee jaar geleden gepresenteerde Tesla Model SP100DL (zie video hieronder) terug. Waarom dat is, weten we niet, maar vermoedelijk omdat niemand het ziet zitten om met een Nissan Leaf te verliezen. 

In totaal doen er tien teams mee, die elk met twee auto's zullen gaan racen. Het kampioenschap vliegt de hele wereld over en doet circuits als Silverstone, Assen (20-21 juli), Nürburgring en Portimão aan. De data staan nog niet helemaal vast, maar wanneer ze ergens landen is het een weekend vol spektakel. Er zijn twee Electric GT-races in het weekend (één overdag en één tijdens zonsondergang voor extra actie dankzij een laaghangend zonnetje), twintig minuten oefenrondjes en een kwalificatie van een uur. 

In het raceweekend doen ook elektrische karts hun rondjes voor de beker en is er een eSports-onderdeel dat op lokatie te volgen is. Alle evenementen zijn daarnaast ook via de elektronische snelweg te volgen op Periscope, Twitch en YouTube want zo modern zijn ze. Volgens de organisatoren lijkt het geheel dan ook meer op een "festival of technology and innovation for sustainability," dan op een raceweekend.

CEO Mark Gemmell van Electric GT Holdings wilde het volgende nog toevoegen: "We have received a great deal of interest from circuits around the world excited by the possibilities that electric racing brings. We've got lots more news to come very soon. I'm stoked about the future, and we are all looking forward to bringing elbows-out electric racing action to fans around the world." 

We zullen zien of het aanslaat, Mark. Het klinkt allemaal erg goed, maar als we het commentaar van het internet mogen geloven blijven de verstokte racefans toch hangen bij de geur van verbrande olie en het geluid van roggelende V8's.