Dit is de Mercedes-Benz A Klasse sedan

Mercedes was de laatste fabrikant die nog geen sedanversie van zijn kleine model had, en zet dit nu recht. De eerste variant is meteen een verlengde, voor de Chinese markt.

Mercedes geeft wereldwijd gas, en zeker ook in China. Vorig jaar verkocht het er bijna 600.000 nieuwe auto's, maar de Duitsers willen meer. Chinezen houden vooral van twee dingen: sedans en verlengde modellen, dus een extra lange A-Klasse Sedan was een no brainer. De 6cm langere A-Klasse (wielbasis: 2.789 in plaats van 2.729 mm) werd gisteravond gelijktijdig met een nieuwe C-Klasse L (en de Vision Maybachdinges) gepresenteerd op Auto China, in de hoofdstad Peking.

Deze A-Klasse L Limousine, zoals het ding officieel heet, wordt exclusief gebouwd door Beijing Benz Automotive Co. Ltd (BBAC), een joint venture tussen Daimler en de Chinese partner BAIC Motor. De marktintroductie in China staat gepland voor de tweede helft van 2018, maar "een versie van de limousine gericht op de behoeften van klanten buiten China, wordt eveneens geïntroduceerd in de tweede helft van het jaar". Kortom: ook andere markten krijgen een A Sedan, maar dan met een normale wielbasis. Het design bleef lekker dicht bij dat van het concept, wat te verwachten viel.

Qua motorisering loopt de sedan gelijk met de eerder onthulde hatchback: Hij gebruikt een 1,33 liter vierpitter, die samen met Renault werd ontwikkeld. Het high-tech blokje zorgt voor 136 of 163 pk. Later komt een 2.0 viercilinder, voor wie een blok wil dat past bij de ster op de grille. 

Je zou kunnen stellen dat de A Sedan het bestaansrecht van een CLA teniet doet, maar Mercedes denkt hier heel anders over: een CLA staat voor 2019 in de planning. Gaatjes moeten gevuld worden, per slot van rekening.