Kijk hoe een Nissan Leaf aan puin wordt gejaagd. Voor de wetenschap

Er zijn diverse redenen te bedenken waarom je geen elektrische auto moet kopen, maar de veiligheid is hier niet eentje van. De nieuwe Nissan Leaf scoort, evenals zijn voorganger, de volle 5 sterren in een nieuwe, zwaardere EuroNCAP-test.

Crashtests van de EuroNCAP hebben iets therapeutisch. Op de een of andere manier is de perfect in beeld gebrachte slow motion sloopsymfonie iets moois en rustgevends om naar te kijken, en ontbreekt alleen nog een mooi begeleidend sereen klassiek muziekje. Achter deze mooie beelden gaat natuurlijk keiharde wetenschap schuil, met als doel ons reeds gigantisch gereduceerde aantal verkeersslachtoffers nog verder te drukken.

De engineers van Nissan hebben met de nieuwe Leaf op dit vlak in ieder geval puik werk geleverd, in de elektrische middenklasser zit je vrij veilig. De Leaf heeft de eer als eerste auto volgens een uitgebreidere methode getest te worden, waar nu ook een component 'fietsersveiligheid' in verwerkt is. De oude categorie 'voetgangersveiligheid' is derhalve veranderd in 'kwetsbare weggebruikers'. Wel toevallig, net nu vandaag bij ons bekend werd dat fietsers automobilisten voorbijgestreefd zijn in de dodenstatistieken.

In onderstaande video zie je alle beelden, met aan het eind de fietser. Het ziet er wel wat zot uit, zo'n pop op een fiets, maar kennelijk waren er geen vrijwilligers van vlees en bloed die plaats wilden nemen op de opoefiets. Neuzen in alle exacte veiligheidsspecificaties kan hier