Picnic moet Verstappen 150.000 euro betalen

Het begon voor Picnic als een reclamegebbetje met een Max Verstappen-lookalike, maar het werd een hoofdpijndossier. De rechter heeft het management van Max Verstappen zojuist 150.000 euro schadevergoeding toegewezen.

We gaan terug naar september 2016: boodschappenbezorgdienst Picnic gooit er een gewaagde video in, waarin het idee van Max Verstappens sponsor Jumbo wordt gekopieerd. Of geparodieerd, afhankelijk van hoe je het bekijkt. Team Verstappen was not amused, en manager Raymond Vermeulen sleepte Picnic vorig jaar voor de rechter. De eis: 350.000 euro schadevergoeding wegens inbreuk op het portretrecht.

Die drie-en-een-halve ton krijgen ze niet, die claim was al eerder afgewezen. Het werd 150.000 euro, zo bepaalde de Amsterdamse rechter zojuist. Picnic is verbijsterd, en gaat in hoger beroep. Hun reactie: "Ons Facebook-filmpje was grappig bedoeld en alleen bestemd om personeel te motiveren. Zodra we hoorden dat Verstappen het niet leuk vond, hebben we het filmpje diezelfde dag offline gehaald. We kunnen ons niet voorstellen dat Verstappen een schade van zo'n groot bedrag zou hebben geleden."

Vervolgens wordt nog even handig de underdog-kaart gespeeld: "In Nederland is nooit eerder in vergelijkbare zaken zo’n hoge vergoeding toegekend. Dit zijn Amerikaanse toestanden. Dit betekent dat elke kleine ondernemer of start-up het risico op een enorme boete loopt na een grapje op zijn Facebookpagina."

Wordt vervolgd.