Bosch maakt einde aan dieselhaat, maakt motoren wel schoon

De Duitse leverancier van z'n beetje alle onderdelen van uw auto, claimt dat ze een doorbraak heeft bereikt waardoor dieselmotoren tot maar een tiende van de wettelijk toegestane hoeveelheid stikstof uitstoten. 

Bosch CEO Volkmar Denner zegt dat zijn bedrijf een "beslissende doorbraak in dieseltechnologie" gedaan heeft. Deze komt in de vorm van nieuwe componenten voor een dieselmotor die de uitstoot van NOx tot een tiende van de wetgeving van 2020 beperken. "De testvoertuigen, die uitgerust zijn met de geavanceerde technologie, hebben een gemiddelde uitstoot van slechts 13 milligram stikstofoxide per kilometer. Ze blijven daarmee onder de limiet van 120 milligram, die vanaf 2020 geldig is."

Het mooiste is dat door deze doorbraak ineens alle dieselhaat onnodig is. Of eigenlijk, bijna alle dieselhaat. Degene met oude verrotte diesels hebben toch echt pech want op die auto's passen de geheime componenten niet. Daardoor is een groot gedeelte van de rijverboden in steden in een klap overbodig geworden. "Diesel heeft een toekomst. Emissies zijn binnenkort geen probleem meer. Vandaag willen wij voorgoed een halt toeroepen aan de discussies over het einde van diesel."

Wat de componenten zijn, vertelde Volkmar helaas niet. Het bedrijf wil eerst om tafel met autofabrikanten om te kijken hoe zij de nieuwe technologie kunnen of willen gaan toepassen. Of dat gaat lukken is de vraag want het lijkt erop dat Bosch te laat is. Autofabrikanten laten diesel steeds vaker links liggen.