Spiegels lijken steeds nuttelozer te worden in de F1. Er zijn al meerdere coureurs geweest die aangaven dat ze geen reet meer achter zich zien omdat er een gigantische achtervleugel in de weg zit. Daarnaast worden ze steeds verder weggewerkt om de luchtstroom om de auto niet teveel dwars te zitten. Teams krijgen daarom nu nog meer mogelijkheden om die luchtstroom te verbeteren. De FIA heeft toegelaten om de spiegels om het stuk teenslipper te plakken.
Maar (er is altijd een maar) de teams mogen niet aan de rest van de huidige regelgeving rommelen. Dat wil zeggen dat ze nog steeds op ruwweg dezelfde plaats moeten komen en dan ze minimaal 150x50mm moeten zijn. Daarnaast wordt het zicht achter de auto getest door de FIA. Ook moet de spiegel gelamineerd worden omdat hij zich binnen 20mm van de halo bevindt.
De halo zit er voor de veiligheid. De spiegel hierop monteren kan leiden tot vermindering hiervan. Daarom zijn teams zelf verantwoordelijk om de veiligheid aan de FIA aan te tonen. Ook mogen de spiegels niet teveel vibreren tijdens het racen en mogen ze niet aan zowel de halo als de rest van het chassis gemonteerd worden.
"We will not accept a dual mirror mounting (halo + traditional survival cell), as this could cause delays in the event a rescue team had to remove the halo following an accident." aldus FIA's single-seater technical boss Nikolas Tombazis.
En de haken en ogen zijn nog niet klaar. De FIA laat het namelijk niet toe om camera's toe te voegen aan spiegels die aan de halo hangen. En dat kan weer voor problemen zorgen als FOM (Formula One Management) eist dat het team daar toch camera's plaatst. "We will not accept a cable or connectors to run through the halo fairing, hence in the rare case when a team is asked to mount cameras in the mirrors, that team would have to resort in using a mirror installation on the chassis or side pod."
In eerste opzicht lijkt het een stap in de goede richting. De teams hebben erom gevraagd en krijgen nu de mogelijkheid. Maar gezien de vele regels omtrent deze ontwikkeling, zijn we erg benieuwd hoeveel teams hier ook werk van maken.