DS X E-Tense: zo ziet een Frans scheurijzer er in 2035 uit

Het van Citroën losgeweekte DS gebruikt de Autosalon van Peking om een lekker futuristisch concept neer te zetten. Als u goed kijkt, vindt u er stukjes van de komende DS3 Sportback in terug. Of eigenlijk omgekeerd.

We houden wel van lekker futuristische concepts, en laat dat net iets zijn waar CItroën en DS goed in zijn. Heck, alle Franse merken hebben dit aardig onder de knie. De nieuwste X E-Tense heet niet toevallig zo: achter de voorwielen zien we aan beide kanten een grote X-vorm in de carrosserie, en ook het stuur heeft een 'X'. Als dit een auto voor een stripfiguur was, dan zou Professor Xavier het meest in aanmerking komen, en is dit de coolste invalidenwagen sinds de Canta.

Maar de X'en hebben ook een functie: in het design van alle toekomstige DS-producten gaat de vorm terugkomen. Wat verder opvalt is de onafgebroken slang aan lichtunit over de gehele wielkast. Dit gaan we niet direct terugzien, maar in samenspraak met de engineers wordt het wel als mogelijkheid opengehouden. Reken op een jaar of vijf tot de eerste toepassingen te zien zijn.

De E-Tense is uiteraard volledig elektrisch, als hoofdknik naar de deelname van DS in de Formule E. Hij haalt in circuitmodus een vermogen van 1 Megawatt, oftewel 1.360 pk. Standaard komt er op papier 540 pk uit, maar deze cijfers zijn even relevant als het gokken op de voetbalwedstrijden van vorig jaar. De koolstofvezel koets van de E-Tense - die het laatste E-Tense Concept uit 2016 aflost - is aangekleed met vleugeldeuren.

Volgend jaar verschijnt overigens een E-Tense productiemodel van DS: het gaat hier om een 300 pk sterke PHEV-versie van de DS7, met een elektrisch bereik van 100 kilometer.