Zweden opent weg die elektrische auto's rijdend oplaadt

Een van de grootste issues met elektrische auto's is dat het zo taffes lang duurt voordat ze een keer opgeladen zijn. In Zweden is dat probleem verleden tijd. Daar heeft men een weg die de elektrische auto al rijdend oplaadt. 

Onderweg naar werk de accubak opladen. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar dat is het niet. de Zweden hebben een simpele oplossing gevonden en noemen het eRoadArlanda. Dit is een weg met een sleuf van twee kilometer die onder stroom staat. Auto's en vrachtwagens die hangen hun stengel erin en worden volgepompt met juice

Het systeem is al enkele jaren in ontwikkeling en lijkt dan ook alle kinderziektes van zich afgeschud te hebben. Dingen als water of ander klein grut dat zich verzamelt in de sleuven, zijn geen issue omdat de stengel die voertuigen erin hangen zo ontworpen is om dit zonder problemen eruit te scheppen. Ook is het onmogelijk voor motorrijders of fietsers om erin vast te zitten want daar zijn de banden te groot voor. 

Dan nog lijkt het niet echt snugger om een gedeelte van de weg onder stroom te leggen. Voetgangers die er dan overheen lopen, kunnen hun leven wel gedag zeggen. Maar we hebben het hier over Zweden. Die mensen denken aan alles. Daarom ligt het onder stroom staande gedeelte diep in de sleuf. Daarboven zijn enkele rails geplaatst zodat mensen of dieren niet zonder moeite zichzelf kunnen elektrocuteren. En zelfs dan werkt de vork tussen de rails nog niet want alleen het stuk weg onder de opladende auto wordt voorzien van stroom.

Op dit moment werkt het project alleen nog op een stuk weg tussen het goederendepot in Rosenberg en die van het vliegveld van Stockholm. Daartussen rijdt een speciaal gemodificeerde PostNord vrachtwagen die als enige gebruik kan maken van de elektrische sleuf. Maar het Zweedse Ministerie van Verkeer is al bezig met plannen voor meer. Het doel is 20.000 kilometer van elektrische wegen. Kosten komen neer op een  niet lullige 8,46 miljard euro, maar dat moet binnen drie jaar alweer terugverdiend zijn.