Rechter: parkeren met pech? Boete

Vorig jaar stond een dame met haar stukkende auto te wachten op de wegenwacht. Langsrijdende politie vertelde haar dat ze de auto beter even kon parkeren in een leeg vak. Ze haalde geen kaartje en kreeg een boete. Volkomen terecht volgens de rechter.

Een rechter in Amsterdam heeft onlangs uitspraak gedaan over een zaak waarbij een dame weigerde haar parkeerboete te betalen omdat ze met pech op een betaalde parkeerplaats stond te wachten op de ANWB. Sterker nog: ze werd daar naartoe verwezen door een langsrijdende surveillancewagen van de politie. De vrouw had er niet aan gedacht om een kaartje te kopen voor de tijd die ze stond te wachten, want het ging hier volgens haar om overmacht. Ze had immers geen keuze, het was netjes op een parkeervak of midden op de rijbaan met alle gevolgen van dien. 

De rechter oordeelde dat de dame op een fiscale parkeerplaats stond en "de rechtbank merkt hierbij op dat parkeerbelasting een zogenoemde objectieve belasting is. Dat betekent dat persoonlijke omstandigheden van de belastingplichtige niet kunnen meewegen bij de vraag of de naheffingsaanslag terecht is opgelegd." Want vijftig cent verdienen gaat in Amsterdam altijd boven menselijke omstandigheden. Denk maar eens aan de harteloze parkeerbeambte die schaamteloos de boete heeft opgekalkt. 

Wij raden u dus ook aan om voortaan uw auto bij pech netjes op de rijbaan te laten staan. Hoewel u daarmee alle ander weggebruikers lastig valt en wellicht ergere ongelukken veroorzaakt, hoeft u zich in ieder geval niet druk te maken om een of andere lullige parkeerboete en kunt u hier wel claimen dat het om overmacht ging.