Officieel: de nieuwe Porsche Cayenne met stekker

Porsche lanceert zijn vierde en tegelijk schoonste versie van de nieuwe Cayenne: niet met een diesel, maar met een elektromotor en stekkeraansluiting. Maak kennis met de 462 pk sterke Cayenne E-Hybrid.

Bij de nieuwe generatie E-Hybrid heeft Porsche ervoor gekozen de 'S' weg te laten. De vorige heette nog Cayenne S E-Hybrid, maar aangezien de verbrandingsmotor identiek is aan de non-S Cayenne is dit wel zo consequent: de 3.0 V6 levert nu 340 pk, tegenover 333 pk in zijn voorganger. De elektromotor schopt het tot 136 pk, aanzienlijk meer dan de 95 elektropaarden van zijn voorganger. Gecombineerd brengt de SUV het tot 462 pk en 700 Nm.

Deze specs zorgen voor een 0-100 acceleratie in 5 seconden en een top van 253 km/u. Puur elektrisch rijdt de Cayenne maximaal 44 km (was 36 km), maar dit is een NEDC-meting, dus hak dat getal maar door de helft. Het accupakket groeide overigens van 10,8 naar 14,1 kWh. Met behulp van een gewone muurstekker en een 10A-zekering laad je je E-Hybrid in maximaal 8 uurtjes vol. Optioneel is een interne 7,2 kW-lader, die de batterij - mits de stroombron is voorzien van 32A - in iets meer dan 2 uur voltankt.

Porsche zegt de aandrijflijn van de Cayenne E-Hybrid opnieuw ontworpen te hebben. Zo wordt de koppeling bij de elektromotor nu elektromechanisch aangestuurd voor nog snellere reactietijden. De vierwielaangedreven Cayenne E-Hybrid krijgt de nieuwe achttraps Tiptronic S-transmissie. Porsche Active Suspension Management (PASM) is standaard, Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC) en een trekhaak zijn dit niet. 

De prijs is scherp: de E-Hybrid wordt met een adviesprijs van €102.800 de goedkoopste Cayenne van het huidige viertal.  Dankzij een smak aan BPM-voordeel valt de PHEV bijna 7 mille goedkoper uit dan de instap-Cayenne, ook al heeft hij naast dezelfde motor ook nog een heel accupakket en elektromotor aan boord.

De E-Hybrid is niet de laatste Cayenne-variant die gelanceerd wordt: verwacht nog een Cayenne Diesel en een Cayenne GTS. Wellicht komt er ook nog een geëlektrificeerde Turbo S, net zoals bij de Panamera.