Fastned groeit, maar er komt bijna niemand

Fastned is heel blij: ze hebben de omzet met 133% zien stijgen en er komen twee keer zoveel klanten hun stekkerbak aan de laadpalen hangen. Toch lijkt het mooier dan dat het is.

Fastned had in 2017 een geweldig jaar, volgens Fastned. En als we naar de genoemde cijfers kijken, dan zouden we ze direct geloven: een omzetstijging van 133% en een verdubbeling van klanten. Menig bedrijf zou er voor tekenen. Maar als we even verder kijken, dan valt het allemaal eigenlijk best wel mee.

Het oplaadbedrijf heeft op dit moment 69 snellaadstations (er moeten er in totaal 200 komen) en in totaal 6.279 actieve klanten. In 2016 waren dit er nog 3.177. Een gemiddeld station moet het nog steeds met krekels bijna niemand doen. Een topstation kan tot twintig stroomtappers per dag verwachten, maar tel daarbij op dat een electrobeurtje ongeveer vier tot vijf euro kost en het kan niet zo zijn dat er onder aan de streep zwarte cijfers geschreven worden.

Maar goed, laten we positief denken: de groei zal de aankomende jaren ongetwijfeld toenemen. Er komen immers steeds meer, maar niet genoeg accubakken bij en die moeten allemaal een keer opgeladen worden. En als de gemiddelde reikwijdte even onbetrouwbaar blijft als we uit berichten mogen geloven, dan komt iedereen met een stroomkar ongetwijfeld een keer bij Fastned terecht, toch? Of misschien staan die mensen ondertussen gewoon bij Shell te laden, want dat heeft ook een vergunning om laadpalen neer te zetten en die stations weten mensen blijkbaar wel te vinden. Oh, en daar kunnen ze ook even een bakje koffie drinken.