Appers maken autoverzekering duurder, Maastricht spant de kroon

De premies voor autoverzekeringen stijgen dit jaar met gemiddeld 10 procent, en dat komt allemaal door smartphonegebruikers. In Maastricht ben je als automobilist helemaal de pineut.

In 2017 werden alle autoverzekeringen duurder, met de grootste stijging in premies van WA-verzekeringen. Deze stijging zet door in 2018, aldus vergelijkingssite Autoverzekering.nl: "als je een WA-verzekering hebt, ga je komend jaar ongeveer 13 procent meer betalen. Met een WA beperkt casco verzekeringen kun je rekenen op een premiestijging van 10 procent. De WA- en volledig cascoverzekeringen zijn het minst hard gestegen: gemiddeld met 8 procent. Dit betekent dat je op jaarbasis zomaar €56 meer betaalt voor je verzekering."

Nou is een paar tientjes per jaar (ook hier?) nog wel te overzien, alleen staat de gegeven oorzaak ons niet aan: "de stijgende premies zijn het gevolg van het toenemende aantal verkeersongelukken, met name veroorzaakt door het gebruik van de telefoon achter het stuur. De schades zorgen voor hoge claims bij verzekeraars, waardoor zij met hoge kosten zitten. Deze kosten zie je als verzekerde terug in je stijgende premie."

Ondanks het feit dat Max Verstappen al jaren weg is uit Limburg, ben je in hoofdstad Maastricht in alle gevallen het duurst uit. "Opvallend is dat autobezitters in het zuiden van Nederland een stuk meer premie betalen dan autobezitters in het noorden. Maastrichtenaren betalen voor hun autoverzekering gemiddeld 35 procent meer dan Groningse autobezitters. Op jaarbasis is een autoverzekering in Maastricht ruim €100 duurder dan in het noorden van het land."

De vergelijker speculeert meteen over de oorzaken: "de premiestijging heeft mogelijk te maken met het hoge aantal gestolen auto’s: tussen 2015 en 2017 lagen de gemeentes met de meeste autodiefstallen in Limburg. Omdat auto’s snel over de grens te krijgen zijn, wordt Limburg door veel criminelen als interessant werkgebied gezien."

Dat lijkt ons een vrij veilige aanname. Daarnaast helpt de enorme influx van drugsrunners uit de kansenwijken van 030 en 020 in rond Maastricht ook zeker niet. We kennen allemaal de toeren die ze uithalen om niet gepakt te worden. Als u dat nog niet kent, kijk dan maar eens onderstaande retrovideo uit de kluis van Leo de Haas: