BMW M5 Competition (625 pk) opent aanval op Mercedes-AMG E63 S

De krachtigste M uit de geschiedenis van BMW is officieel een feit: dit is de M5 Competition. De sedan is te herkennen aan accenten in hoogglans zwart, en - minder zichtbaar - 625 paarden onder de kap.

Na een klein lekje vorige week, en met de 24 uur van de Nürburgring in aantocht, kon het niet uitblijven: de M5 Competition is officieel. Voor het eerst is het een op zichzelf staand model, en niet alleen een pakketje dat je op je standaard-M kunt bestellen. Let wel, voor € 9.151 zet BMW met liefde een Competition Pack op uw nieuwe M5, maar dan krijgen alleen de specs een opwaardering.

De cijfers: 625 pk @6.000-6.700 tpm, 750 Nm@1.800-5.800 tpm, 0-100 in 3,3s, 0-200 in 10,8s en een topsnelheid van...250 km/u. Dat leest u goed, uw dealer moet en zal u tot de laatste cent uitknijpen: 305 km/u is mogelijk, maar dan dient u het M Driver's Package aan te vinken. Ehm, BMW, zullen we dat voortaan gewoon standaard op het absolute topmodel zetten?

Specifieke Competition-kenmerken zijn het 7 millimeter verlaagde onderstel, speciale demperhydraulica, stuggere veren, 'meer camber' op de voorwielen (we nemen aan dat dit negatief is) en gemodificeerde spoor- en stabilisatorstangen aan de achterzijde. Ook de 20" wielen behoren tot de standaarduitrusting. 

De Pr-speak vervolgt met: "de nieuwe BMW M5 Competition combineert circuiteigenschappen met optimaal gemak voor dagelijks gebruik, wat kenmerkend is voor elk BMW M model." Handig, voor al die keren dat u met uw 1.865 kg zware zakensedan het circuit opgaat.

Het beste van het beste hebben is één ding, maar je hebt er niets aan als je je omgeving er niet de ogen mee kunt uitsteken, Gelukkig maakt BMW de  M5 Competition als zodanig herkenbaar: "elementen in hoogglans BMW Individual Shadow Line worden aangevuld met een hoogglans afwerking van de grille, kenmerkende BMW M kieuwen, achterspoiler en buitenspiegelkappen. De aanduiding ‘Competition’ is toegevoegd op de achterklep in dezelfde stijl als het zwarte M5 logo."

Dik. Een prijs hebben we nog niet, we weten alleen dat de vanafprijs van een M5 €161.500 bedraagt, en een Competition Pack alsgezegd €9.151 kost. Schattingen voor het totale plaatje zoals hier getoond, inclusief Frozen Dark Silver metallic lak, mogen in de comments.