Audi: in 2025 800.000 E-auto's per jaar

Als het aan Audi ligt bestaat in 2025 een derde van de verkopen uit elektrische en geëlektrificeerde auto's. Deze ambitie maken de Duitsers kenbaar aan de zijlijn van hun jaarlijkse algemene vergadering.

Audi zet vol in op elektriciteit, en wil hierin ambitieuzer zijn dan rivalen Daimler en BMW. De komende twee jaar brengt het vier zuiver elektrische auto's op de markt, in 2025 moeten er per jaar 800.000 e-Audi's fluisterstil bij de dealer wegzoemen. Het accent moet hierbij vooral liggen op EV's, maar er komen ook PHEV's in de mix.

Het genoemde aantal behelst een derde van de verwachte omzet, terwijl BMW en Daimler mikken op 15 tot 25 procent. BMW komt dit decennium nog met een iX3 en een elektrische MINI, Daimler brengt in 2019 de EQC op de markt. Tot 2025 investeert Audi 40 miljard euro in elektrificering, tegen die tijd moeten er 40 geëlektrificeerde modellen beschikbaar zijn.

Om de bedrijfsvoering te stroomlijnen, worden er modelvarianten binnen Audi geschrapt: bij de A1 en A3 verdwijnt in de toekomst de driedeurs. Bij eerstgenoemde wordt dit spoedig doorgevoerd, we verwachten binnenkort een nieuwe generatie A1, die alleen als (vijfdeurs) Sportback op de markt zal komen. De productie verplaatst zich naar de Seat-fabrieken in Spanje, de fabriek bij Brussel - waar de A1 tot nu toe van de band rolde - krijgt de e-tron Sportback.

De winstmarge moet boven de 8 procent blijven (bij premiumfabrikanten is 8-10 procent een heilige bandbreedte), en daarom moeten er meer winstgevende varianten van de Audi-modellen komen. Denk daarbij vooral aan coupé-achtigen met vier deuren. Doordat veel op modulaire platforms wordt gewerkt zijn de ontwikkelingskosten voor dergelijke varianten relatief laag.

Audi stopt niet al zijn eieren in het elektrische mandje, ook de brandstofcel wordt in de toekomstplannen meegenomen als 'wezenlijk element'. Daarnaast moet er in 2021 een 'productiemodel' staan van de hieronder afgebeelde Aicon, een in grote mate autonoom luxevoertuig, Hierover is Audi echter bewust vaag: het gaat een serie bouwen van 'misschien 10, misschien 500 stuks', die het ergens in een high-profile oord laat rondrijden. Als hierbij 'Dubai' direct in uw gedachten komt, kon u wel eens dicht bij de waarheid zitten.