Kubica: "Williams F1-auto rijdt voor geen meter"

Robert Kubica heeft toegegeven dat zijn Williams Formule 1-auto niet lekker rijdt, en dat het zelfs hard werken is. Maar toch is de man blij.

Na afloop van de eerste van drie trainingssessies op het circuit van Barcelona-Catalunya voor de Spaanse GP, vond Robert Kubica zijn naam terug op de negentiende plaats. De enige achter hem was gecrashte teamgenoot Lance Stroll. Geen geweldige prestatie, maar prima aangezien dit de eerste officiële test in een raceweekend is sinds 2010. Maar toch was hij zowel tevreden als ontevreden tegelijk.

De onvrede ging vooral naar de auto: "It's difficult to say that it was enjoyable because our car balance was very bad and it was very difficult to drive, so it was difficult to enjoy it. To enjoy it you need to have a car which is suiting your driving style and is giving you margin to drive it. Unfortunately now we are in a position that we are going around the track and we are not driving the car. And this is not enjoyable. This is hard work," vertelt de coureur aan Motorsport.

Hoewel de auto dus niet goed is, is Kubica wel blij met zijn negentiende positie. Hij geeft direct toe dat het raar is om hier tevreden mee te zijn, maar gezien de prestaties van de auto en het gevecht dat hij moest leveren om de achterstand tot vier seconden te beperken, is hij toch best content. "I know it sounds strange, but it's hard work to be four seconds off the pace, it is harder work that maybe fighting for one tenth or two tenths."

Volgens de Poolse coureur weet Williams wat er mis is met de auto en wordt er aan het probleem gewerkt. Het team is extreem blij met de ervaring en de feedback van hem aangezien de twee andere coureurs eigenlijk complete prutsers zijn. Het probleem ligt hem er alleen in dat de oplossing niet dagen of weken op zich laat wachten. Er wordt hier gesproken over een maand of meer. "Now we will try to help our main drivers with the balance of the car to make it easier for them to drive. But performance is a different story."

Natuurlijk moest de comeback van Robert ook nog even aangehaald worden. Hij verwachtte eigenlijk wat meer reacties en emoties na zeven en een half jaar afwezigheid. Maar wijst dit tegelijk weg als een goed teken. Daarnaast kent hij zijn plaats naast Stroll. Hij heeft niet het gevoel dat hij sneller moet zijn dan zijn teamgenoot: "No. I know my value. I don't have to look at laptimes."