Ayrton Senna's McLaren uit 1993 naar Bernie Ecclestone

Gisteravond was eindelijk de langverwachte veiling van de McLaren MP4/8A waarmee Ayrton Senna in 1993 de Grand Prix van Monaco won. De koper, Bernie Ecclestone betaalde miljoenen voor de nog steeds werkende auto.

Nu de bejaarde miljardair Bernie Ecclestone uit het management van de Formule 1 is gegooid door Liberty Media, heeft hij alle tijd om zijn geld uit te geven. Bijvoorbeeld aan het verzamelen van F1-wagens. De Brit heeft al een gigantische verzameling opgebouwd in zijn decennialange heerschappij over het racecircus. In ieder geval heeft hij vrijwel alle Brabhams van zijn eigen team nog en nu heeft hij een bijzondere McLaren aan zijn collectie toegevoegd.

De MP4/8A in de iconisch Marlboro-kleuren was gedurende zes Grands Prix in het seizoen 1993 de bolide van Ayrton Senna. De Braziliaan won er de race in Monaco mee.  Ecclestone legde op de veiling €3.650.000 voor de auto neer en dat komt na de toeslagen neer op €4.197.500. Een hoop geld, maar voor de auto van een legende natuurlijk een schijntje. 

De Ferrari van Michael Schumacher uit 2001 bracht onlangs op een kunstveiling in New York nog ruim $7,5 miljoen op. Het is extra bijzonder om een McLaren van Senna te bezitten, omdat het team uit Woking vrijwel nooit auto's verkoopt. Daar komt bij dat dit een van de exemplaren is die wordt aangedreven door een Ford-motor. Dat zorgt ervoor dat je hem daadwerkelijk kunt gebruiken. De Hondamotoren die McLaren eerder gebruikte doen het alleen als je fabrieksondersteuning hebt.