Uitslag Grand Prix Spanje: Max Verstappen eindelijk weer op het podium

Lewis Hamilton heeft zijn koppositie in het wereldkampioenschap verstevigd. De beloofde regen bleef helaas uit in Barcelona, dus helaas kregen we niet meer dan een veredelde optocht voorgeschoteld.

Hamilton zat er het hele weekend lekker in: op zaterdag veroverde hij de pole position en op zondag voerde hij als vanouds het veld aan. Concurrent Sebastian Vettel had niets in te brengen en werd binnen een paar ronden op een paar seconden gezet, nadat hij bij de start nog wel buitenom voorbij ging aan Valtteri Bottas. 

Vettel hoefde in zijn strijd met de Mercedes-coureurs niet te rekenen op de steun van Kimi Raikkonen, want de Fin moest zich na 25 ronden terugtrekken met een defecte turbo. Hij reed tot dat moment vlak voor Max Verstappen en Daniel Ricciardo, die daarmee opschoven naar P4 en P5: achter Hamilton, Vettel en Bottas. 

Bottas kreeg in de aanloop naar zijn eerste stop één kans om Vettel te passeren, want de Duitser wisselde eerder naar de mediums. De Mercedes-coureur reed meteen een serieuze rondetijd, maar kwam door een langzamere stop toch weer achter de rode Ferrari terug op de baan. Daarmee leek de slagvolgorde in de strijd om de podiumplaatsen al vroeg beslist.

Tactische blunder nekt Vettel

Ferrari weigerde echter genoegen te nemen met de tweede plaats en koos tijdens de Virtual Safety Car-fase in ronde 40 (Esteban Ocon viel stil met een defecte motor) voor een tweede bandenwissel. Daarmee viel hij terug tot achter Bottas en Verstappen in de hoop dat verschil later weer goed te kunnen maken. De Nederlander leek hem daarbij te helpen, want bij de herstart beschadigde hij zijn voorvleugel bij een aanvaring met achterblijver Sergei Sirotkin.

Red Bull was meteen duidelijk richting Verstappen: ja, je endplate ligt ergens in het Spaanse grind, maar verder is je vleugel in orde, dus wat ons betreft kun je door. Dat deed hij dan ook en daarmee stelde hij achter Hamilton en Bottas de derde plaats veilig. Vettel kwam nooit zo dicht in de buurt dat hij een aanval op Verstappen kon plaatsen en daarom kwam hij als vierde aan de finish.

Zo zie je maar: de tactiek die Daniel Ricciardo eerder dit jaar in China zijn eerste zege bracht pakte nu slecht uit voor Vettel. Over Ricciardo gesproken: hij kon in de openingsfase aanhaken bij zijn teamgenoot, maar liep daarna steeds meer achterstand op. Uiteindelijk zat er in Barcelona voor hem niet meer in dan de vijfde plaats. 

Grosjean elimineert Hülkenberg en Gasly

Kevin Magnussen pakte met de zesde plaats weer een handvol belangrijke punten voor het team van Haas. Zijn teamgenoot Romain Grosjean had daar een mooi resultaat aan toe kunnen voegen, ware het niet dat hij bij de start zijn wagen op een hoop reed. Hij spinde nadat hij uit moest wijken voor Magnussen, maar maakte een grote fout door het gas erop te houden. 

Hierdoor ontstond er niet alleen een enorm rookgordijn, maar schoot hij ook terug de baan op. Daar konden Nico Hülkenberg en Pierre Gasly zijn bolide niet meer ontwijken en dus zat de race er ook voor deze twee top 10-kandidaten al vroeg op. Het incident wordt na het vallen van de vlag nader bekeken door de stewards, maar ga er voor het gemak maar vanuit dat Grosjean degene is die op de vingers getikt wordt. Bekijk de crash hier.

Sainz en Alonso pakken punten voor eigen publiek

Thuisrijders Carlos Sainz en Fernando Alonso finishten als zevende en achtste, voor beide rijders een resultaat om tevreden mee te zijn. Ze hadden het lang aan de stok met de Saubers, waarbij vooral Sainz zich stuk beet op Marcus Ericsson, maar na alle pitstops was het alsnog gedaan. Charles Leclerc scoorde als tiende overigens nog wel een punt, achter Sergio Perez.