Nederlanders koploper belasting betalen over auto's in EU

Wij Nederlanders zijn weer eens aanvoerder van een lijstje waar we geen aanvoerder van willen zijn. In vergelijking met de rest van de EU betalen wij het meeste belasting over ons autobezit.

U had het natuurlijk niet verwacht, maar de Nederlanders betalen veruit het meest aan de staat bij het bezitten van een (benzine)auto. Dit blijkt uit cijfers die de Europese Commissie heeft vrijgegeven. Met z'n allen zijn we verantwoordelijk voor een opbrengst 19,5 miljard euro. Andere kleine Europese landen draaien hun burgers minder een poot uit: België haalt 18,8 miljard op en Denemarken maar 6,6 miljard.

Waardoor dit komt kunt u zelf wel raden: wij betalen extreem veel meer BPM dan burgers van onze buurlanden. Vooral de particuliere benzine-rijders zijn degene die hiervoor opdraaien.

Maar ook op het gebied van benzineprijzen voeren we de lijst aan. Van elke duizend liter peut gaat er €778 naar de overheid. Buurlanden Duitsland en België doen het beter met respectievelijk €655 en €615. Het enige lijstje dat we niet aanvoeren is de diesellijst, maar dat maakt niet meer uit want dat is straks toch verleden tijd. Om u te vermaken: per duizend liter diesel gaat er €490 naar Rutte en kompanen. Op dat lijstje doet het Verenigd Koninkrijk dit een stuk beter. Daar gaat er €661 naar het koningshuis. 

Europese automobilisten zijn afgelopen jaar goed geweest voor een bijdrage van 413 miljard aan de kas van de Europese Unie. Dat is vier procent meer dan het jaar daarvoor.