Deze 12 veiligheidssystemen wil de EU vanaf 2021 verplichten

Er gaan elk jaar nog steeds veel te veel mensen dood in het verkeer, en daarom verzint de Europese Commissie steeds nieuwe dingen die verplicht op uw auto moeten. Gisteren kwam Brussel met de volgende waslijst aan items.

De tijd van analoge auto's is al lang voorbij, en in de toekomst bewegen we ons alleen maar verder van dit concept vandaan. Op zich is dit geen probleem, zo lang het maar niet teveel een negatief effect heeft op de aanschafwaarde en het gewicht. De technocraten van de Europese Commissie geloven heilig dat dit niet gaat gebeuren, ze introduceerden gisteren heel letterlijk een dozijn dingen die per 2021 op elke auto moeten zitten. Komt 'ie:

  • Advanced emergency braking (cars) 
  • Alcohol interlock installation facilitation (cars, vans, trucks, buses) 
  • Drowsiness and attention detection (cars, vans, trucks, buses) 
  • Distraction recognition / prevention (cars, vans, trucks, buses) 
  • Event (accident) data recorder (cars and vans) 
  • Emergency stop signal (cars, vans, trucks, buses) 
  • Full-width frontal occupant protection crash test - improved seatbelts (cars and vans) 
  • Head impact zone enlargement for pedestrians and cyclists -safety glass in case of crash (cars and vans) 
  • Intelligent speed assistance (cars, vans, trucks, buses) 
  • Lane keeping assist (cars, vans) 
  • Pole side impact occupant protection (cars, vans) 
  • Reversing camera or detection system (cars, vans, trucks, buses) 
  • Tyre pressure monitoring system (vans, trucks, buses) 
  • Vulnerable road user detection and warning on front and side of vehicle (trucks and buses) 
  • Vulnerable road user improved direct vision from driver’s position (trucks and buses)

'Maar Autobahn, dat zijn 15 punten!'. Klopt, alleen zijn de laatste drie niet relevant voor personenauto's, dus voor u als automobilist komt het neer op twaalf nieuwe elementen. Het eerste punt, advanced emergency braking, is al opgenomen in de EuroNCAP-tests en zelfs VW Up-blikjes hebben hier al een rudimentaire variant van (een remassistent in stadsverkeer).

Punt twee, een alcoholslot, kunnen we alleen maar toejuichen, en over de event data recorder - de zwarte doos - wordt al langer een discussie gevoerd. Verzekeraars willen het ding graag in elke auto hebben en het voordeel van een EDR is dat je meteen een bak bewijslast hebt tegen bijvoorbeeld BMW-tokken die mensen half invalide rijden en vervolgens alles lopen ontkennen. Overigens had in het geval waar we hier naar verwijzen het alcoholslot zijn werk al gedaan, tenzij één van de vier passagiers het had omzeild. 

Over snufjes als lane keeping assist en de achteruitrijcamera zijn we iets minder enthousiast, maar als je voor een tientje een camerabeeld naar achteren hebt en hiermee voorkomt dat je je eigen spelende peuter op de oprit tot moes rijdt, dan zijn het ten euros well spent. Nadeel is wel dat er weer een zootje bedrading aan te pas komt en er bovendien nog een onderdeel bijkomt dat stuk kan gaan. Maar helaas, wie terugwil naar de tijd dat je gewoon een heel basic auto kon rijden moet een bezoekje aan professor Barabas brengen.

Mocht u zich tot slot afvragen waarom de TPMS alleen bij busjes en groter verplicht wordt en niet bij auto's: sinds 2014 is het bandenspanningmeetsysteem al verplicht op auto's. In Nederland sterven ondertussen meer fietsers dan automobilisten in het verkeer: het zal hen deugd doen dat er ook zaken als veiligheidsglas in het pakket aan maatregelen zitten. Daarnaast is het noodremsysteem potentieel lief voor voetgangers en fietsers.

De plannen van gisteren vertegenwoordigen het derde en laatste deel van het programma Europe on the move. De eerste twee delen werden in mei en november 2017 gepresenteerd. Ze zijn samengesteld door de Europese Commissie onder Jean-Claude Juncker, waardoor het ons enigszins verbaast dat er ook een alcoholslot inbegrepen is. Hoewel, de permanent benevelde Juncker heeft een chauffeur, die hoeft zelf niet te rijden.

In een reactie zeggen EU-commissarisserinnen Violeta Bulc en Elżbieta Bieńkowska: "Over the past year, this Commission has put forward initiatives addressing the challenges of today and paving the way for the mobility of tomorrow. Today's measures constitute a final and important push so that Europeans can benefit from safe, clean and smart transport. I am inviting the Member States and the Parliament to live up to our level of ambition." en "90% of road accidents are due to human error. The new mandatory safety features we propose today will reduce the number of accidents and pave the way for a driverless future of connected and automated driving." 

Niet alleen auto's krijgen te maken met nieuwe regeltjes, ook trucks zijn in het bovenstaande puntenlijstje opgenomen. Daarnaast wil de EU dat de traditionele dieseltruck nog eens een heel stuk schoner wordt. Het voorstel is om ze per 2025 15% schoner te laten worden en in 2030 nog eens 15%. De trucklobby reageert voorspelbaar: impossibru!