Formule E gaat racen in...Saoedi-Arabië

Het Formule E circus breidt uit naar het Midden-Oosten, en wel naar het op het eerste oog minst waarschijnlijke land. Saoëdi-Arabië, het hart van de olieindustrie, verwelkomt de elektrische raceklasse vanaf volgend seizoen.

De hoofdstad Riyad - centraal gelegen, en met 5,7 miljoen inwoners tevens de grootste stad van het koninkrijk - verwelkomt de Formule E vanaf het seizoen 2018/19, waarin Riyad de seizoensopener wordt. De organisatoren sloten een tienjarige deal, die ingaat in het eerste seizoen waarin de tweede generatie Formule E-auto in actie komt. Deze is voorzien van een nieuwe McLaren-accu die het een hele race uithoudt.

Het is opvallend dat het gesloten Saoëdi-Arabië gastheer speelt voor een race-evenement, en al helemaal de Formule E, een klasse die niets moet weten van het product dat het koninkrijk van zand zo rijk heeft gemaakt. Echter, het past ook in een patroon van ontspanning in de conservatieve staat. Eerder dit jaar verwelkomde het al de Race of Champions, en er lijkt sowieso een golf van modernisering door het land te trekken. Sinds april worden er weer toeristenvisa uitgegeven, zo lang de kuffar maar uit de buurt van Mekka blijven.

Bijkomend voordeel: mocht er volgend jaar een vrouw meedoen aan de Formule E, dan kan dat. Tegen die tijd is het voor wezens met een vagina ook gewoon toegestaan achter het stuur te kruipen (de regels met betrekking tot wakeboarden zijn nog niet heel helder). Daarnaast respecteer je in een raceoverall met helm de strenge lichaamsbedekkingswetten op alle fronten. Win-win!