Nieuwe Audi S6 komt eraan, maar krijgt hij weer een V8?

Nu Audi de nieuwe A6 heeft gepresenteerd, is de weg vrij voor de S6 en de RS6. Van laatstgenoemde is vrijwel zeker dat hij weer een 4.0 V8 met twee turbo's krijgt, maar de S6 is nog een gok.

De huidige S- en RS-modellen modellen van de Audi A6 t/m A8 hebben allemaal een beefy 4.0 V8 aan boord, Hiermee wordt vrij duidelijk een lijn getrokken tussen de drie hoogste modellen en alles eronder. Immers, ook de RS4 en RS5 hebben in hun nieuwste vorm geen V8 meer, maar een V6. 

In de aanloop naar de onthulling van de Audi S6 heerste in het geruchtencircuit lange tijd de opvatting dat deze 2,9 liter V6 biturbo (ook gebruikt in onder andere de Porsche Panamera 4S) zijn weg zou vinden naar de S-versie. Immers, de 450 pk/550 Nm die de S6 van de vorige generatie uit de 4.0 TFSI haalt kan makkelijk gematcht worden - de huidige RS4/RS5 leveren 450 pk en 600 Nm.

Koppel dit aan de drang de uitstootcijfers te drukken, en misschien een interne wens de RS6 nog meer als de ultieme A6 neer te zetten, en het klinkt zeer aannemelijk dat de volgende S6 het door Audi/Porsche ontwikkelde 2.9 V6-blok krijgt, wellicht met een snufje meer vermogen om hem te onderscheiden van de lagere broers. Tot voor kort was de consensus in de autopers dan ook dat dit zou gebeuren: onder andere Evo gokte op de V6, ook omdat Mercedes' E43, die inmiddels is opgewaardeerd naar E53, een zescilinder heeft. 

Maarrr....Autocar pakt vandaag heel stellig uit met de bewering dat de komende S6 toch gewoon de 4 liter V8 krijgt. Dit is te verdedigen uit historisch oogpunt, de S6 en RS6 hadden bij ons weten altijd dezelfde motor: zelfs toen de RS6 een V10 kreeg, lepelde Audi deze ook in de S6. Bovendien is een beefy V8 een beter tegenwicht tegen de machtige BMW M550i. Want, hoeveel turbo's je ook tweakt, meer cilinders/inhoud betekent een smeuïger koppel. Bovendien kan je met cilinderuitschakeling en andere trucjes de uitstoot prima drukken.

Kortom: in beide gevallen hebben we geloofwaardige argumenten voor de motorisering. Wat is uw gok, een V6 of een V8? We lezen het na zodra de nieuwe S6 officieel is, ergens later dit jaar. De S6 komt er opnieuw als sedan en Avant, de RS6 - die we in 2019 verwachten - komt er hoogstwaarschijnlijk wederom alleen als Avant.