Michael van der Mark, de nieuwe motorheld van Nederland

Superbike piloot Michael van der Mark reed dit weekend iedereen helemaal zoek. Twee dagen achter elkaar zelfs. Als eerste Nederlander zette hij twee WK Superbikeraces op zijn naam en dat maakt hem een held.

Afgelopen weekend reed een Rotterdammer op zijn superbike twee keer naar de eerste positie. Michael van der Mark pakte zijn eerste 'dubbel' op het circuit van Donnington en plaatste zichzelf derde in het algemeen klassement van het WK Superbike. Iets wat nog nooit eerder gedaan is door een Nederlander. Daarmee laat hij overduidelijk zien dat we naast Max Verstappen nog een steengoede snelheidsduivel op wielen hebben. 

Michael rijdt op dit moment niet op de beste motor van het veld. Zijn Yamaha kan de Kawasaki's niet bijhouden, maar toch wist hij afgelopen weekend het beste te maken van wat fouten van de twee koplopers waardoor hij op pole terecht kwam tijdens de eerste race. Tijdens de tweede race was het wat makkelijker. Daar vocht hij zich in 17 rondes naar de eerste positie vanwaar hij een klein gaatje kon slaan die de nummer twee niet meer wist te overbruggen. 

Van der Mark begon in 2005 op een Aprillia RS125 met motorracen. Zijn eerste seizoen in de Dutch Junior Cup pakte hij de vierde plaats. Vervolgens deed hij het steeds beter en 2007 pakt hij de titel Rookie of the Year mee. In 2010 begint het grotere werk op z'n pad te komen. Hij gaat meerijden in het EK Superstock 600 op een Honda CBR600RR. Ook daar doet hij het niet onverdienstelijk en eindigt zevende.  In 2011 won hij vier races en pakte hij de twee plaats. In 2012 kwam dan eindelijk de eerste titel: eerste in het STK600. In 2014 flikte hij dit kunstje gewoon nog een keer. Niet dat hij in 2013 geen noemenswaardig wapenfeit neer wist te zetten: hij won toen de Acht uur van Sazuka samen met zijn teamgenoot Leon Haslam.

Vanaf 2015 stapte de toen 23-jarige Michael voor het eerst op een Yamaha superbike om daarop te laten zien wat hij allemaal kon. Hij eindigde dat seizoen drie keer op de derde plek en moest het uiteindelijk doen met een zevende plaats. In 2016 stond hij zes keer op het podium en klom hij op tot vierde om het jaar daarop met maar twee podiums af te zakken tot zevende. Dit jaar gaat hij enorm goed van start en staat hij na twaalf races al op de derde positie en heeft hij al twee keer als winnaar op het podium gestaan.

Al met al zit er dus een stijgende lijn in de prestaties van deze held op twee wielen. En laten we hierbij vooral niet vergeten dat hij als enige en dus ook eerste Nederlander titels weet te pakken op een superbike. Iets waar we toch best wel trots op mogen zijn.