Zo werkt de bewegende vleugel van de Zenvo TSR-S

Onlangs verscheen een video waarin de achtervleugel van de Zenvo TSR-S heel vreemd flapperde tijdens het rijden. Het had iets met verbeterde downforce te maken, maar hoe werkt dat?

Veel vleugels op supercars kunnen al kantelen om af te remmen of om weerstand te verminderen, maar dit is te min voor de Zenvo TSR-S. Deze heeft iets wat de automaker zelf een centripetal wing noemt. Een vleugel die naast de standaardbeweging ook naar links en rechts kan kantelen, waardoor hij in bochten meer grip heeft dan andere auto's.

De vleugel werkt in de basis vrij simpel: hij kantelt naar links als je een bocht naar rechts neemt en andersom. Omdat de gegenereerde downforce altijd haaks op de vleugel staat (de auto wordt naar beneden gedrukt als de vleugel parallel staat aan de grond), werkt dit normaal gesproken optimaal als je in een rechte lijn rijdt. Neem je een bocht naar links, dan verplaatst het gewicht van de auto zich naar de rechterkant en is er aan die kant van de auto meer druk op de wielen. Zenvo's vleugel werkt dit tegen, doordat hij tegen de richting van de bocht kantelt. Dit geeft meer downforce op de kant van de auto waar de wielen eigenlijk los van het asfalt willen komen. Hierdoor wordt de druk op de wielen gelijkmatiger verdeeld, ligt de auto platter op de weg en gaat hij beter door de bocht. Tenminste, dat is de theorie erachter.

Een uitgebreidere uitleg met tekeningen ter verduidelijking, geeft Jason Fenske van Enginering Explained.