Jaguar I-Pace: prijs, specificaties en alles wat u moet weten

De Jaguar I-Pace is de eerste volledig elektrische auto van het Britse merk. En door de 4%-bijtellingsregel voor EV's gaat hij hier als warme broodjes over de toonbank. Maar wat wat kost een Jaguar I-Pace eigenlijk?

We kunnen 'HEILIGSCHENNIS' roepen tot we een quark wegen, maar Jaguar doet het gewoon: als grote autofabrikant een volledig elektrische SUV op de markt zetten. En door die 4 procent bijtellingsregel in Nederland gaan we hem hier ontzettend veel op de weg zien. Neem het van ons aan, dit worden Outlander-taferelen. We duiken daarom diep in de specificaties van de Jaguar I-Pace. De I-Pace heeft op elke as een elektromotor, goed voor een gecombineerd vermogen van 294 kW (400 pk) en een koppel van 696 Nm. De sprint van 0-100 km/u zoemt in 4,8 seconden voor elkaar, terwijl de topsnelheid op een begrensde 200 km/u ligt. Aangezien dergelijke snelheden funest zijn voor de reikwijdte zullen de I-Paces in de praktijk vooral 110 km/u rijden.

Het accupakket meet 90 kWh, en bestaat uit 12 modules met elk 36 cellen. In totaal heeft de I-Pace dus 432 batterijcellen, wat ongeveer een tiende is van wat Tesla aan 2170-cellen in de Model 3 long range stopt. Per stuk leveren de batterijen een kleine 58 Ah. Met een 100 kW-snellader kan een leeg pakket in 40 minuten tot 80% worden volgeladen, wie een 7 kW-wallbox gebruikt bereikt hetzelfde resultaat in 10 uren. Dit moet voldoende zijn voor mensen die thuis 's nachts hun I-Pace opladen.

Het bereik van de I-Pace bedraagt tot 480 km volgens de WLTP-cyclus (543 km NEDC), bij enigszins bedaard gebruik blijft hiervan in de praktijk zo'n 400 km over. Jaguar geeft vooral hoog op over het temperatuurmanagement in het accupack. Bij (zeer) koud weer zorgt een warmtepomp ervoor dat de cellen hun lading verliezen, en dat het interieur verwarmd wordt. De pomp gebruikt de energie van buiten en warmte van de gelijkstroom-wisselstroomomzetter, waardoor de batterijen niet aangesproken hoeven te worden. Volgens Jaguar kan op deze manier het bereik in de winter met bijna 50 km vergroot worden.

Onder normale weersomstandigheden krijgen de batterijen conventionele koeling, wanneer het zeer warm wordt schakelt een extra koelunit in om de cellen binnen de marges van hun bedrijfstemperatuur te houden. Verzonken deurgrepen, actieve lamellen in onder andere de grille, en een uitgedokterde stroomlijn helpen tevens het bereik op te krikken. Modellen met de optionele luchtvering worden vanaf 105 km/u bovendien automatisch 10 mm lager gelegd. 

De I-Pace komt in de volgende vier varianten op de markt:

 • Jaguar I-Pace S - €80.330 
 • Jaguar I-Pace SE - €88.420
 • Jaguar I-Pace HSE - €94.480 én een speciale 
 • Jaguar I-Pace First Edition - €104.780

De I-Pace S-basisuitvoering is voorzien van 18" lichtmetalen velgen, LED-koplampen, 8-voudig elektrisch en handmatig verstelbare sportstoelen met bekleding in Luxtec, Touch Pro Duo, Interactive Driver Display en MeridianTMaudiosysteem, Park Pack, en een zwik aan Connectivity-functies. De 24 duizend euro duurdere I-Pace First Edition voegt hier 20" wielen, Matrix LED‑koplampen, 18‑voudig verstelbare sportstoelen met bekleding in Windsor leder een 'Extended Windsor Leather Pack', Head‑up Display, Driver Assist Pack, Vast panoramadak, Configureerbare ambianceverlichting en 4‑Zone Climate Control aan toe.

De voornaamste doelgroep voor de I-Pace in Nederland is helder: zakelijke rijders uit de managersklasse. Zij die enkele jaren geleden een Cayenne S E-Hybrid met 7% of 14% bijtelling leasten zullen nu in de verleiding komen te switchen naar een I-Pace met slechts 4% fiscale bijtelling. Wie er in slaagt in 2018 een I-Pace op kenteken te zetten betaalt per maand bruto:

 • Jaguar I-Pace S - €268
 • Jaguar I-Pace SE - €295
 • Jaguar I-Pace HSE - €315 
 • Jaguar I-Pace First Edition - €349

Lukt het pas een registratie in 2019 te bemachtigen, dan schiet de leaseprijs omhoog. Vanaf volgend jaar geldt alleen voor de eerste €50.000 een bijtelling van 4%. Voor elke cent hierboven moet de volle 22% worden betaald. In dat geval komen de bruto bijtellingen uit op:

 • Jaguar I-Pace S - €723 
 • Jaguar I-Pace SE - €871 
 • Jaguar I-Pace HSE - €982 
 • Jaguar I-Pace First Edition - €1.172

Onze voorspelling: in 2018 wordt de Nederlandse markt zo veel mogelijk volgeduwd met First Editions, vanaf 2019 komen de S'jes aan bod.

Jaguar biedt reeds twee SUV's aan: de E-Pace en de grotere F-Pace. Qua formaat komt de I-Pace het dichtst in de buurt van de F-Pace. De elektrische I-Pace is iets kleiner, maar wel een stuk breder dan zijn conventionele broer. De fabrikant zegt zelf: de I-Pace heeft een gelijkwaardige footprint als de F-Pace, met de interieurruimte van een grote luxe-SUV. Dit laatste omdat zaken als een middentunnel ontbreken:

 • Jaguar I-Pace:  wielbasis: 2.990 mm. Lengte: 4.682 mm. Breedte: 2.011 mm. Hoogte: 1.565 mm
 • Jaguar F-Pace: wielbasis: 2.874 mm. Lengte: 4.731 mm. Breedte: 1.936 mm. Hoogte: 1.667 mm 

Over concurrenten kunnen we kort zijn: de enige echte tegenhanger is momenteel de Tesla Model X. De Tesla is weliswaar een slag groter en in de basis een stukje duurder, maar andere volledig elektrische SUV's zijn er eenvoudigweg nog niet. Jaguar weet dit ook, en besloot de I-Pace voor de eigen eer en glorie in een aantal races tegenover de Model X te zetten. We hoeven u niet te vertellen welke auto er het best vanaf kwam. Jaguar kiest met de I-Pace een andere benadering dan Tesla: waar de Amerikanen vooral vanuit stilstand heel hard rechtdoor willen gaat Jag liever voor een dynamisch rijgedrag: de I-Pace schijnt zeer sportief de bocht om te gaan, zeker voor een voertuig dat 2.133 kg weegt.

Wie zakelijk een I-Pace wil rijden zal alles op alles zetten om deze nog dit jaar te registreren. Net zoals destijds met de Outlander PHEV wordt de auto na de jaarwisseling een stuk duurder in de lease. De importeur meldt al 2.000 bestellingen binnen te hebben, maar vertelt niet hoeveel het er toebedeeld krijgt van de fabriek in het Oostenrijkse Graz (de I-Pace wordt onder licentie door Magna Steyr gebouwd).

Al in juli 2018 worden de eerste exemplaren uitgeleverd, Jaguar Nederland zegt dagelijks contact met de fabriek te hebben om te proberen om meer productie toegewezen te krijgen. De actuele levertijd van een I-Pace is niet bekend, maar we zouden adviseren niet te lang te wikken en wegen tot u er een zakelijk aanschaft.

Update. De mannen van Autovisie hebben er al in gereden. Video hieronder: