VIDEO. Porsche 919 verpulvert record Nürburgring

Vijfendertig jaar geleden flikte Stefan Bellof een kunstje waar nu nog steeds over gepraat wordt. Hij reed de Nordschleife in 6:11 minuten, een tijd waar niemand tot op heden aan kwam. Nu heeft Porsche zijn eigen record aangevallen.

Bellof reed zijn rondje in de kwalificatie van de 1.000 km van de Nürburgring, op 28 mei 1983, in een Porsche 956. Wellicht kreeg zijn prestatie extra cachet doordat de Duitser - wier naam is vereeuwigd in de Bellof S-bocht op de Nordschleife- twee jaar later dodelijk verongelukte op Spa-Francorchamps. In de jaren erna gingen auto's met straattoelating steeds rapper de Ring rond, de snelste is op dit moment de Porsche 911 GT2 RS, met een tijd van 6:47 minuten.

Het gat met de racers is dus veel kleiner geworden, maar nog steeds aanzienlijk. Porsche achtte de tijd rijp dit gat op te rekken, met zijn voormalige LMP1-wagen. Deze tot 919 Evo omgebouwde 919 Hybrid is op toernee om op iconische circuits records te breken: het deed het al eerder op Spa-Francorchamps. Inmiddels is de Nordschleife aan de beurt, iets dat de raceafdeling zelf hypet:

Gelukkig waren er ook andere mensen rond de Ring, waardoor we het niet alleen hoeven te stellen met 9 seconden aan zwart beeld en alleen geluid. In onderstaande video zien we de 919 voorbijsperen, en het gaat hard. Onwaarschijnlijk hard. Hoe hard precies? Dat is de (sorry ramadanners) hamvraag.

Er worden in de wandelgangen door aanwezigen claims gedeponeerd van een rondje in 5:11 minuten. Dit lijkt de grenzen van het waarschijnlijke te tarten, want hiervoor zou de 919 Evo gemiddeld 242 km/u moeten rijden. Eerdergenoemde GT2 RS op de top van zijn kunnen 184 km/u. Ja, we weten dat de 919 bloedsnel is, maar aan de andere kant moet ook dit racekanon zich houden aan de natuurkundige wetten. 

De tijd die uiteindelijk gereden is wordt later bekend gemaakt, maar we durven onze hand er wel voor in het vuur te steken dat Bellofs record na 35 jaar uit de boeken is gereden. Zodra Porsche hem openbaart weten we ook of de 5:11 een troll was of niet. Wij houden het vooralsnog op een sub-6 minuten rondje.

Was er dan nooit iemand die Bellofs record naar de kroon probeerde te steken? Die vraag kunnen we in ons beste Duits met 'jein' beantwoorden: Nick Heidfeld reed ooit een rondje met zijn F1-bolide van BMW. Echter, deze was voorzien van trage profielbanden en in de allerhoogste veringstand gezet. Bovendien deed quick Nick zijn naam destijds weinig eer aan, grote delen van het veredelde paraderondje gingen op zijn elvendertigst. Dan liever dit beukwerk: