Erdogans Türkse auto wordt elektrisch

In 2021 moet Turkije weer een echte, fiere Ottomaanse auto op de markt brengen. De te verschijnen trots van de Bosporus heeft nu een Türkse projectleider die van Bosch afkomstig is, en het ziet ernaar uit dat hij elektrisch wordt.

In november 2017 opperde de glorieuze leider en allround volksmenner Reccep Tayyip Erdogan dat Turkije weer een echte volksauto nodig had. Grappig, wij dachten altijd dat de Tofas dat al was, maar kennelijk zit daar teveel verderfelijk westers Fiat-DNA in. Inmiddels zijn we een half jaartje verder en hebben de vijf Turkse bedrijven die aan het project deelnemen een nieuw consortium gevormd: Turkey's Automobile Initiative Group. Dit berichten Turkse media.

Vanaf 1 september 2018 komt deze groep onder leiding te staan van Bosch-manager Mehmet Gürcan Karaka. Zijn werkgever heeft hem voor het project uitgeleend aan Turkije. Karaka werkte bij Bosch bij de divisie Electrical Drives, eerder wist een deelnemer aan het project al te melden dat de eerste auto direct volelektrisch gaat worden, er komen drie modellen op het te bouwen platform.  

Als Turkije elektrische auto's wil gaan bouwen, dan moet er ook een fatsoenlijke laadinfrastructuur zijn. Hier kan Elon Musk misschien een rol van betekenis spelen (als hij niet te druk is met de dorpsgek uit te hangen op twitter althans). De Tesla-baas had al eens een ontmoeting met Erdogan, en verkent zakelijke mogelijkheden voor Tesla in het land. Wellicht kan hij naast het lanceren van het merk Tesla in Turkije ook meedenken/-werken aan laadpalen. 

Alternatief: Erdogan wordt over twee weken bij de verkiezingen weggestemd en we horen nooit meer iets van het project. Maar dat gaat niet gebeuren: zo lang de Turken blijven geloven dat alle problemen in het land komen door het westen dat ze kapot wil maken zit Erdo stevig in het zadel. Hamvraag voor als de auto er komt: mag je er 's avonds ook PVV-leden een lift mee geven zonder DENK op je dak te krijgen?