Volkswagen betaalt Duitse staat €1 miljard om sjoemeldiesels

Een eeuwigheid nadat Volkswagen in de VS vanwege dieselgate leegbloedde, komt het ook in Duitsland over de brug. Het bedrijf betaalt een boete ter hoogte van een miljard euro aan de Duitse staat.

Volkswagen maakte de deal zelf bekend middels een persbericht. Door zonder te moeilijk te doen met de megasom over de brug te komen hopen de Duitsers de boel in Europa enigszins te sussen. In tal van lidstaten lopen nog procedures tegen de autofabrikant, en het is makkelijker om in één keer bij een overheid over de brug te komen dan allemaal kleine oorlogjes uit te vechten.

Of de klanten met onverkoopbare sjoemeldiesels hier even blij mee zijn is de vraag: waar de Duitse staat een miljard kan bijschrijven hebben zij nog steeds niks. Volkswagen verklaart het volgende over de boete:

Following thorough examination, Volkswagen AG accepted the fine and it will not lodge an appeal against it. Volkswagen AG, by doing so, admits its responsibility for the diesel crisis and considers this as a further major step towards the latter being overcome. As a result of the administrative order imposing the fine, the active regulatory offence proceedings conducted against Volkswagen will be finally terminated. Volkswagen assumes that such termination of the proceedings will also have significant positive effects on further active administrative proceedings in Europe against the Volkswagen AG and its subsidiaries.

Het is dus zowel een boete als een schikking, alle lopende zaken van staatswege in Duitsland komen ermee te vervallen. Voor VW is het op het grote geheel geen enorme som overigens, in de omvangrijke markten VS en Canada kostte dieselgate het bedrijf al zeker 20 miljard euro aan schikkingen, boetes, coulanceregelingen, en gederfde inkomsten. Gelukkig kunnen ze het lijden, de automaker is ondanks de knauw financieel nog zeer gezond. In 2017 werden er niet veel minder producten om verkocht, en cashcows als Porsche (en in mindere mate Audi) brachten weer vele miljarden in het laatje.