Renault: Red Bull zal spijt krijgen van de keuze voor Honda

Renault speelt de gedupeerde ex en zweert dat Red Bull volgend jaar spijt zal krijgen van het verbreken van de relatie. De Fransozen gaan namelijk alles op alles zetten om Max en de zijne in 2019 stinkend jaloers te maken op de krachtigere motoren.

Red Bull heeft onlangs laten weten dat ze volgend jaar Renault dumpen omdat er een volgens hen een zonnigere toekomst is met de motoren van Honda. Renault voelt zich gebruikt houdt er niet van om aan de kant gezet te worden en doet precies wat je van Fransen verwacht: ze doen gracieus en wensen Red Bull al het beste. Of eigenlijk doen ze alles behalve dat. Het valt nog mee dat ze niet spontaan gaan staken en eisen dat Red Bull de keuze terugdraait.

Renaultbaas Cyril Abiteboul laat precies weten wat hij denkt van de keuze van Red Bull: "We will do everything we can to make them regret this decision", vertelde hij in een interview met Motorsport. De reactie is dus niet heel erg subtiel, maar dat komt omdat de Fransman er eigenlijk iets heel anders mee bedoelt dan dat u denkt. Zijn uitspraak betekent namelijk dat ze alles op alles gaan zetten om hun eigen team zo goed mogelijk te ondersteunen. Ook laat hij hij weten dat Red Bull gewoon de aankomende motorupdate kan verwachten, al laat hij nog niet weten wat dat precies inhoudt. Wel hoopt hij dat ze door de verbeterde prestaties van het nieuwe blok alvast van de zoete wraak van Renault proeven spijt krijgen.

Voor Abiteboul kwam de keuze van Red Bull helemaal niet als verrassing. Volgens hem heeft Red Bull sinds vorig jaar al vaker laten weten dat het contract na 2018 niet verder zou lopen. Eerst stopte het team al met Renaultmotoren in de Torro Rosso's en daarna deed de renstal van Verstappen continue erg vaag over wat het nou precies wilde. Abiteboul zag dat als signalen dat de stieren in 2019 met Hondamotoren zouden gaan rijden.

Daarnaast denkt hij dat er veel meer in het spel is dan alleen de prestaties van de motoren: "So I am sure it is a mix of factors and parameters. I am sure that there something related to performance, but it is very clear there is much more than this. And there are a number of things that we could not offer, like financial support, like access to core facilities, because our priority and focus is on the consolidation of the performance of Renault Sport F1."

Renault had eerder een deadline gesteld waarop Red Bull besloot zich daar niet aan te houden. Achteraf weten beide partijen veel eerder dan verwacht waar ze aan toe zijn. Iets wat voor Renault alleen maar voordelig is. De fabrikant had de deadline eerder gesteld omdat het al moeite had met alle planning voor volgend jaar. En hoewel het er al vanuit ging dat Red Bull uit de relatie zou stappen, wilde het graag eerder dan later duidelijkheid. 

Omdat deze duidelijk ruim voor het verstrijken van de junimaand kwam, kon er toch nog een bedankje af bij de Renaultbaas: "So there were a number of factors that were requiring some clarity and if anything I could like to thank them for appreciating that there was no point in delaying a decision".