Porsche neemt aandeel in elektrische supercarmaker Rimac

Het afgelopen decennium ontwikkelde Rimac zich tot één van de veelbelovendste ondernemingen op het gebied van elektromobiliteit. Dit is ook de grote jongens niet ontgaan, en Porsche hapt toe: het verwerft een belang in de Kroatische firma.

Het grote publiek kent Rimac van zijn elektrische supercars Concept One en C_Two (en de Concept_S, als tussenpaus). Beide auto's hebben een vermogen van 1000+ pk, en zijn schreeuwend duur. De Concept One was ook betrokken in een zeer breed uitgemeten hillclimb-ongeluk met Richard Hammond achter het stuur.

Maar Rimac doet meer: achter de aandachtstrekkende supercars gaat een grote engineering-afdeling schuil, die steevast grote talenten vers van hun opleiding werft. Mede hierdoor ontwikkelde het bedrijf van oprichter Mate Rimac zich tot een voorloper op het gebied van high performance elektrische aandrijvingen. De kroon op het werk is onder meer de levering van de elektrische systemen voor de Koenigsegg Regera. Als je iets aan Christian von Koenigsegg mag leveren, dan weet je dat je product top notch is.

Enfin, Rimac ontwikkelde zich de laatste 10 jaar van een toko die een beetje experimenteerde met elektrisch aangedreven BMW E30's (zie video) tot een serieus groot bedrijf met 400 werknemers, dat nu een prettige kapitaalinjectie krijgt doordat Porsche voor 10% instapt. Dit opent veel deuren, voor zover deze nog niet geopend waren, en geeft Porsche aan de andere kant een ingang in een leidend bedrijf op het gebied van tech waarmee het zelf druk bezig is. In een reactie zegt Rimac: “This partnership now is an important step for Rimac on our way to become a component and system supplier of choice for the industry in electrification, connectivity and the exciting field of Advanced Driver Assistance Systems”. Porsche brengt volgend jaar zelf zijn eerste elektrische auto op de markt, de Taycan.

Bedragen worden niet genoemd, maar we gaan er van uit dat er wel met een paar miljoentjes geschoven is. Trouwens, Mate Rimac is geboren in 1988, en dus amper 30 jaar oud. Wat had u bereikt op uw dertigste?