Veilingvoer: de Ferrari 250 GTO van $50 miljoen

Ferrari heeft steevast de meest waardevolle klassiekers ter wereld, en de 250 GTO (36 stuks geproduceerd) is de duurste van allemaal. Binnenkort wordt het derde exemplaar ooit geveild, dus alle puissante rijkaards spitsen de oren.

De 250 GTO in kwestie, een rood exemplaar uit 1962, werd 'ingereden' door Phil Hill voor de Targa Florio van dat jaar. Hierna werd hij afgeleverd bij ene meneer Edoardo Lualdi-Gabardi, een Ferrari-klant die klaarblijkelijk goed connected was binnen de top van het Italiaanse merk. Hij racete dat jaar in tien races, waarvan hij er negen won.

In 1963 ontving hij een tweede exemplaar, waardoor zijn tweedehandsje de deur uitkon. De koper van de 250 GTO met chassis- en motornummer 3413 was juwelenkoning Gianni Bulgari. In alle jaren dat ermee geracet is bleef de 250 GTO schadevrij. Veilinghuis RM Sotheby's - dat de auto in augustus op Pebble Beach gaat proberen te verkopen - zegt niets over de huidige eigenaar, maar volgens barchetta.cc is dit de Amerikaan Gregory Whitten, die de GTO in 2000 voor $7 miljoen kocht. Een kleine zoekactie leert dat de man als hoofd software bij Microsoft werkt.

Een officiële schatting is er niet, maar de 250 GTO zou zomaar $40-$50 miljoen kunnen opleveren. Of hij daar ook voor weggaat is niet bekend, de verkoper geeft bij het veilinghuis een 'reserve' aan, een minimumprijs. Deze is niet openbaar, en gezien de recente verkoop van een 250 GTO voor $80 miljoen zal hij niet laag liggen. Maar ook als de auto niet verkocht wordt, hebben we er in ieder geval een puike video en mooie plaatjes aan overgehouden. Het veilingrecord staat op naam van een andere 250 GTO uit 1962: in 2014 bracht een exemplaar meer dan $38 miljoen op.