'Tesla vertraagt expres Model 3-productie'

We weten allemaal dat Elon Musk aanhoudende problemen heeft met het op de rit krijgen van de Model 3-productie. Maar het kan best zijn dat het de CEO het allemaal 'expres' doet om Amerikanen geld te besparen.

De Model 3 en zijn haperende productie, slechte en haastige bouwkwaliteit en ga zo maar door, het is constant in het nieuws. Zeker omdat de Nederlanders steeds langer op hun fonkelnieuwe Tesla moeten wachten. Natuurlijk kom eindbaas Musk continu met goede excuses, waarom het niet lukt om de 5.000 Model 3's per week te produceren, maar er kan heel goed een achterliggende reden zijn. Een reden waardoor Tesla extra verdient en kopers minder betalen.

Na het verschijnen van een foto van ongeveer 650 Model 3's die op een parkeerterrein staan te verstoffen, schoot het internet in full-conspiracy-theory-mode. 'Waarom staan die dingen daar, als we allemaal op onze auto's wachten?', tot:'Tesla houdt ons voor de gek en houdt expres auto's achter'. In de realiteit is 650 auto's ongeveer twee dagen werk is en is het dus heel logisch dat ze ergens gestald worden voordat ze op transport naar hun eindbestemming gaan.

Maar nu komt hetgeen dat die complotten toch geloofwaardig maakt: Amerika heeft een belastingvoordeel van $7.000 voor elektrische auto's. Zodra een fabrikant 200.000 elektrische auto's heeft geleverd, wordt dit voordeel gestopt. Dat gaat niet van de ene op de andere dag: de korting blijft nog twee kwartalen doorlopen. Begin juni werd geschat dat er inmiddels 194.000 Tesla's geleverd waren. Die 200.000 zouden dus makkelijk gehaald kunnen worden voor eind juni, maar daar zijn zowel Tesla als kopers de dupe van. Het zou immers handiger zijn als de laatste drie maanden van 2018 ook nog met korting zijn (omdat de productie van de Model 3 dan op volle toeren draait).

Enig uitstel en een beetje problemen faken zijn dan een hele goede optie om de verkoop nog drie maanden op gang te houden met steun van de overheid. Natuurlijk ligt de productie niet helemaal stil en zullen die 6.000 Tesla's ongetwijfeld gemaakt zijn, maar achterhouden werkt in dit geval nog steeds niet. Hoogst waarschijnlijk heeft Musk er precies genoeg naar Canada gestuurd om op de eerste dag van juli met een totaal aantal van 199.999 in de VS geleverde Tesla's te komen.